lördag 29 maj 2010

GETOSTPAJ MED SALAMI















Ingredienser:
Pajskal
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
3 msk vatten
0,5 tsk salt


Fyllning:
1 halv dl pinjenötter
100 g tunt skivad salami ( milano eller felini)
1 burk grillad paprika 200 g
2 dl grovhackad ruccola
100 g getost/ fetaost
3 ägg
250 g kesella
1 dl mjölk
1 halv tsk salt
1 krm peppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär smör i kuber.
Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
Grädda pajskalet i 5-10 minuter. 

Rosta pinjenötterna i torr och het panna.
Strimla salamin och låt paprikan rinna av.
Fördela paprikan och salamin i pajskalet.
Strö över pinjenötter, ruccola och smulad getost/ fetaost.
Vispa ihop ägg, kesella, mjölk , salt och peppar. Häll i pajskalet.
Grädda mitt i ugnen ca 40 minuter i 200 grader.

fredag 28 maj 2010

KLADDKAKEMUFFINS




Ingredienser:

150 g smör
3 ägg
3,75 dl socker
2, 25 tsk vaniljsocker
1, 5 kryddmått salt
6 msk kakao
3 dl vetemjöl
0,75 tsk bakpulver

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Ställ 12 st formar i en muffinsform.
Smält matfettet och låt det svalna.
Vispa ägg och socker pösigt.
Tillsätt de övriga ingredienserna.
Blanda till sist i matfettet.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.

Källa: sju sorters kakor (1,5 sats)

tisdag 25 maj 2010

TRYFFELKAKA



Ingredienser:

150 gram smör
3 dl socker
1 dl cacao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält smör i en kastrull, häll i socker, blanda,ta bort från plattan.
Sen i med cacao, vaniljsocker, äggen(ett i taget),och avslutningsvis mjölet.
Ta sedan en pajform och lägg ett bakplåtspapper på, häll i smeten.
In i mitten av ugnen 175 grader 20 min exakt.
När du tar ut den så kommer den vara mkt kladdig, men den stelnar när den svalnar.
Låt den svalna snabbt, gärna i kyl eller ute om du har möjlighet.
Vänd sen upp den på ett fat och dra av bakplåtspappret.

Tryffeln:
300 gram vitchoklad-hackad
50 gram smör
1 dl grädde

Smält smöret, i med grädden, koka upp, sen i med den hackade chokladen.
Blanda till en jämn smet.
Låt svalna, när den är bredbar, så breder du den över kladdkakan du bakat.
Jag serverar den oftast med lite rårörda hallon eller passionsfrukt.

Ha den i kylskåp, men ta fram den 30 min innan servering.

Källa: http://malinblingbling.blogg.se/2010/may/dagens-smarriga.html

söndag 23 maj 2010

VIT CHOKLADMOUSSE



Ingredienser:

2 dl vispgrädde
200 g vit choklad
1 st ägg
1 dl kesella

Gör så här:
Vispa grädden.
Smält chokladen på svag värme i vattenbad så att den precis smälter.
Vispa upp ägget och tillsätt chokladen under kraftig omrörning.
Rör ner kesella och sist grädden.
Häll upp moussen i portionsformar.
Sätt in i kylen i ca 1 tim så de stelnar.

Källa: www.recept.nu

HOT & SWEET KASSLERGRATÄNG















Det här behöver du:
Strimlad Kassler
1 gul lök
10 cm purjolök
1 gul + 1 röd paprika
1 vitlöksklyfta
1 tsk Sambal Oelek
1½ dl Mango Chutney
4 dl grädde
2 dl Creme Fraiche
1 buljongtärning
2 dl riven ost


Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200º.
Lägg kasslern i en ugnsfast form.

2. Strimla alla grönsaker och fräs i lite matfett.
Häll på grädde och creme fraiche.
Pressa i vitlöken och tillsätt buljongtärning, mango chutney och sambal oelek.

3. Låt allt småkoka någon minut. Smaka av om det behövs salt.

4. Häll såsen över kassler och täck med osten.

5. Grädda i ugnen i ca 20 min tills allt blivit genomvarm och fått fin färg.

Servera gärna med jasmin eller basmatiris och fräscha grönsaker.

Källa: http://ensidamedmat.blogg.se