onsdag 28 juli 2010

LCHF CHOKLADMUFFINS

Ingredienser:
50 g smör
50 g 70% choklad
3 ägg (färska)
50 g (1 dl) hasselnötter


Gör så här
Hacka hasselnötterna.
Vispa ägggulorna poröst och länge.
Smält chokladen tillsammans med smör (i mikron, översmält inte då kan chokladen bränna sig, utan smält inte helt och rör det sista. Jag brukar även köra på tining).

Vispa äggvitorna väl och hårt för sig tills man kan vända på byttan.

Blanda äggulorna, hasselnötterna tillsammans med choklad- och smörblandningen.

Vänd sedan ned äggvitorna försiktigt i blandningen.

Häll upp smeten i myuffins/bull-formar med en sked.

Grädda i ugn cirka 20-25 minuter i 150 grader.

KOKOSCHOKLAD (LCHF-BOUNTY)



Ingredienser:

1 dl sukrin
50 g kokosfett
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk (gärna organic coconut milk från Blue Dragon eller Santa Maria på grund av deras låga kolhydratvärde)
200 g riven kokos
100 g choklad med hög kakaohalt (>70 %)


Gör så här:
1. Smält sukrin och kokosfett i en kastrull.
2. Tillsätt kokosmjölk, grädde, kokos och låt det sjuda.
3. Rör samman allt och låt sedan smeten stå 1 timme i kylen och vila.
4. Forma degen till 12-14 kvadratliknande bitar.
5. Sätt in bitarna i frysen och låt vila 1 timme.
6. Smält chokladen försiktigt i mikron.
7. Doppa kokosbitarna i chokladen.
8. Ställ in i frysen för att bitarna ska kallna. Förvara sedan i kylen.

Källa: http://www.lchfrecept.com/ShowRecepy.aspx?ID=524

torsdag 15 juli 2010

RABARBER- & JORDGUBBSRUTOR



Ingredienser:
1 stjälk rabarber
250 g jordgubbar
3 msk honung
1 tsk ingefära
1 tsk kardemumma

200 g smör
1 dl sirap
5 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Gör så här:
Börja med att skära rabarber och jordgubbar fint.
Ringla över flytande honung och smaksätt med ingefära och kardemumma.
Smält smöret i en kastrull, ha i sirap och socker, låt sockret smälta lite.
Tag av kastrullen från plattan så att smeten svalnar något.
Vispa snabbt ihop äggen och ha i dem, lite i taget i sockersmeten.
Rör konstant, annars finns risk att det blir äggröra av allt!
Sikta i mjöl, vaniljsocker och salt. Rör väl.

Klä en långpanna med bakplåtspapper och häll i smeten.
Fördela den marinerade frukten jämnt över kakan och grädda i 180 grader i ca 30 minuter. Eventuellt kan du behöva täcka kanterna med lite ugnsfolié om de får för mycket färg!
Kakan kan gärna vara lite kladdig i mitten.
Går utmärkt att frysa.

Källa: http://linneasskafferi.blogg.se/

SOMMARKAKA



Ingredienser:
300 g Digestivekex
En skvätt mjölk
125 g Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
400 g Frysta blåbär och hallon
500 g Créme fraiche


Gör så här:
Blanda ihop florsocker och vaniljsocker med créme fraichen.
Doppa Digestivekexen i en skvätt mjölk och täck botten av formen,
sedan tar du créme fraichblandningen och brer ut ett lager på kexen
sedan strör du över frysta bär och kör ett till lager med mjölkdoppade kex och ett lager av creme fraichen och avslutar med ett lager av bär.
Låt det stå och dra ihop sig ett tag innan du serverar.

Källa: http://www.bloggfamiljen.se/?blog=hannah

fredag 9 juli 2010

MARÄNGKRISPTÅRTA MED MASCARPONEKRÄM


Ingredienser:
4 äggvitor
2 dl socker
4 dl Rice Crisp
2 dl grädde
200 gr Mascarpone
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
Valfria bär

Gör så här:
Vispa äggvitorna till maräng tillsammans med strösocker.
Blanda ner flingor av sorten Rice Crisp.
Bred ut marängen i två rundlar på ett bakplåtspapper,
du kan sedan lägga ihop till en högre tårta eller så har du två tårtor.
Grädda i 1 timme i 150 grader.
Lägg på tårtfat när de svalnat.
Vispa grädden, vispa sedan Mascarponen till en slät massa, vispa sedan lätt ihop dessa tillsammans med florsocker och vaniljsocker.
Bred på och emellan om du har båda bottnarna i en tårta/ krämen och avsluta med rikligt med bär. Hallon, jordgubbar eller en blandning kanske med blåbär och röda vinbär lite längre fram i sommar...

lördag 3 juli 2010

JORDGUBBSGLASSTÅRTA



Ca 10 port.
Ingredienser:
6 dl vispgrädde
200g vit choklad
2 ägg
200g frysta lättsockrade jordgubbar
1 dl florsocker
1 msk citronsaft

Garnering:
citronmeliss
Jordgubbar under säsong, annars kan man ta hyvlad vit choklad.

Gör så här:
Vispa grädden tills den är fast.
Smält den vita chokladen i vattenbad på spisen.
Tillsätt äggen, ett i sänder, i den smälta chokladen.
Vispa kraftigt. Blanda ned hälften av den vispade grädden.
Häll blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24cm i diameter.
Mixa jordgubbarna i en matberedare. Blanda ned resten av grädden.
Tillsätt florsocker och citronsaft. Blanda om.
Bred ut jordgubbsblandningen i formen.
Dra igenom båda lagren, lyft med en gaffel några gånger så att blandningen blandas lite grann. Ställ formen i frysen minst 4 timmar.
Ta fram tårtan 30 minuter före servering.
Garnera med ev. hyvlad vit choklad, citronmeliss och färska hackade jordgubbar.