onsdag 25 januari 2012

LAX MED FETA- OCH PESTOTÄCKE
















Ingredienser:
4 laxfiléer
50 g fetaost
3 msk pesto (grön)
3 msk grekisk yoghurt
½ grönsaksbuljongtärning
3 dl vispgrädde
salt och peppar
riven parmesanost

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smula grönsaksbuljongen i botten på en ugnssäker form.
Slå över grädden och 1 msk pesto, rör om.
Ta fram laxen och salta och peppra den och lägg sedan i den i formen.
Blanda ihop fetaost, grekisk yoghurt och resternade av peston och bred detta över filéerna.
Avsluta med att strö över riven parmesanost.
Grädda i ca 20 min i ugnen.
Servera tillsammans med färsk pasta och en god sallad!

ÄPPELTOSCA













Ingredienser:
100 g smör
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
1 krm vaniljessens (alt. 2 tsk vaniljsocker)
2 äpplen
½-1 tsk kanel

Toscaglasyr
50 g smör
3/4 dl strösocker
50 g skivad mandel
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ägg och socker luftigt.
Blanda i mjöl och vaniljessens och rör till sist i det smälta smöret.
Blanda väl. Häll smeten i en smord och bröad springform.
Skala äpplena, dela och kärna ur dom. Skär dom i tunna skivor.
Tryck ner äppelskivorna i smeten och pudra över kanel.
Grädda kakan i ca 25 minuter.
Ta ur kakan och höj ugnstemperaturen till 200 grader.
Toscaglasyr: Smält smör och socker. Blanda i mandelspånen och mjölet.
Rör noga. Häll i mjölken.
Häll den varma toscasmeten över kakan och ställ in den i ugnen igen i ca 8-10 min.
Servera den gärna lite varm med en klick grädde! Mums!

Källa: http://www.alltforforaldrar.se/bambi/2012/january/himmelsk-appeltosca.html

torsdag 19 januari 2012

FLÄSKFILÉ MED KRÄMIG GORGONZOLASÅS


Ingredienser:
6 portioner potatismos
2 äggulor
2 putsade fläskfilé
salt och peppar

Gorgonzolasås
2 msk Smör
150 gram god gorgonzolaost
1 liten fin finhackad sharlottenlök
4 dl creme fraiche
1/2 tsk dijonsenap
1-1/2 dl  grädde
salt och peppar
Toppa med klippt fin persilja

Gör så här:
Ställ ugnen på 250 grader.
Rör ihop potatismoset med äggulorna.
Spritsa moset runt omkring på en ugnsfast form och grädda i ugnen tills den fått vacker färg.
Under tiden skär du cm-tjocka bitar av fläskfilen och bryner klart i smör.
På stekspadet gör du sedan såsen, fräs löken mjuk i smöret - men den ska inte få färg.
Häll över vätska, creme fraiche, och senap och smula ner osten och låt puttra i fem minuter smaka av med salt och peppar.
Lägg upp köttet i mitten på fatet med spritsat gyllene mos, ringla över såsen och dekorera med persilja.

QUESADILLA MED GETOST OCH PARMASKINKA










Ingredienser:
75 g riven ost
50 g getost 
50 g  parmaskinka
1 msk flytande honung
4 st Tortillas

Gör så här:
Lägg hälften av osten på dina Quesadilla Bread.
Lägg på parmaskinka, getost och ringla över honung.
Strö över res­terande ost. Lägg på ett nytt Quesadilla Bread och tryck till.
Stek i pannan ca. 2 min på varje sida. Skär upp och servera.

FÖDELSEDAGSTÅRTA
















Ingredienser:
 4 ägg
4 dl socker
100 gr nötter (valfria)

3 dl grädde
socker
2 dl kakao

Gör så här:
Marängbotten och -mellanskikt
Knäck 4 ägg. Dela upp vitor och gulor.
Vispa vitorna rejält tillsammans med 4 dl socker.
Finhacka eller mal 100 gr nötter av valfri sort och häll i marängsmeten.
Häll upp smeten i 2 runda (lika stora) former på ett bakplåtspapper.
Skjuts in i ugnen i 225°C till marängen torkar till.

Chokladkräm:
Koka 3 dl grädde tillsammans med socker (mängd efter hur sött ni tycker att krämen ska smaka) samt 2 dl kakao.
Koka till krämen tjocknat något och vispa därefter i de 4 äggulorna. (Krämen tjocknar ytterligare när den kallnat).

Upplägg:
Häll upp hälften av krämen på marängbottenskiktet.
Lägg på mellanskiktet.
Häll upp resten av krämen på mellanskiktet.
Toppa med rostade mandelflarn.

Servera med vispad grädde.

onsdag 18 januari 2012

FRUSEN POLKAGRISPAJ



Ingredienser:
Pajdeg:
20 småkakor med smak av choklad
2 msk kakao
25 g smält smör

Polkafluff:
5 dl vispgrädde
1 burk marshmallowfluff
några droppar pepparmyntsolja
några droppar röd karamellfärg
1 dl polkagrisar + några till dekorering

Chokladsås:
125 g mörk choklad
75 g smör
½ dl strösocker
½ dl sirap
1 nypa salt
½ dl vatten

Gör så här:
Kör kakor, kakao och smör i en matberedare.
Tryck ut smulblandningen i en pajform med höga löstagbara kanter.
Ställ i frysen.
Vispa grädden och blanda försiktigt med marshmallowfluff
(det ska bli lite klumpigt, rör inte ut fluffet helt!)
och några droppar pepparmyntsolja efter smak.
Lägg ungefär en tredjedel av krämen i en separat skål och ställ åt sidan.
Krossa polkagrisarna i en mortel eller i en köksassistent.
Blanda ner den i den större mängden kräm.
Ta ut pajformen ur frysen och bred ut krämen i pajskalet.
Ta resterande kräm och blanda i några droppar karamellfärg.
Klicka ut den röda krämen över den vita i formen.
Gör med en kniv ett virvlande mönster i krämen.
Ställ in formen i frysen i minst 5 timmar.
Ta fram den i 10-15 minuter innan den ska serveras.
Dekorera med polkagrisar.
Blanda ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull.
Koka upp och rör tills all choklad smält.
Låt småsjuda i ca 10 minuter eller tills såsen blivit tjock och glansig.
Servera såsen varm eller kall till pajen.

ROSA MARÄNGTÅRTA



Botten
100 g rumsvarmt Smör
1,5 dl Strösocker
5 äggulor
0,5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk Vaniljsocker

Maräng
5 äggvitor
3 dl strösocker
1 krm Ättikasprit
Rosa/Röd Karamellfärg

Fyllning
3 dl Lemon Curd
7 dl Vispgrädde som vispas lätt tillsammans med 2 msk Vaniljsocker
500g sockrade Hallon

Gör så här:
Vispa smör och socker fluffigt.
Vispa ner en äggulorna och mjölken.
Tillsätt mjölet, bakpulveret och vaniljsockret.
Bred ut smeten på en bakplåtspapperklädd långpanna och ställ åt sidan.
Vispa äggvitorna med ättikan och sockret till en styv maräng.
Bred ut marängen ovanpå tårtbottnen.
Grädda i nedre delen av ugnen i 150 grader, ca 30 minuter.
Låt kakan svalna.
Bred ut lemon curden och den lättvispade grädden ovanpå marängen och strö över hallonen.

Källa: http://kalasgott.blogg.se/category/sota-bakverk-5.html

lördag 14 januari 2012

CAKE POPS LJUS


















Ingredienser:
1 sockerkaka, ca 250 g
75 g färskost av philadephiatyp
150 g vit choklad
träspett
strössel till garnering

Gör så här:
Mixa sockerkakan som har svalnat helt.
Blanda med färskosten av philadelphiatyp till en fast och smidig deg.
Rulla ca 3 cm stora bollar.
Lägg på en tallrik och ställ i frysen ca 30 minuter.
Smält blockchokladen.
Doppa ena änden av ett träspett i chokladen och stick ner i varje boll.
Låt stelna någon minut så att den fäster.
Doppa sedan hela bollen försiktigt i chokladen, låt rinna av och garnera med strössel.
Stick ner pinnen i en bit frigolit eller oasis så att de står stadigt.
Låt stelna i kylen.


Källa: http://www.ica.se/Recept/cake-pops-713400/

CAKEPOPS NUTELLA




















Ingredienser:
1 Paket kakor (tex ballerina eller Oreo)
Hasselnötskräm
Philadelphiaost
200 g Valfri choklad
Strössel

Gör så här:
Mixa kakorna till smulor.
Tillsätt Philadelphiaost och Hasselnötskrämen eller en utav de.
Blanda tills smeten är fast och har gått ihop ordentligt.
Rulla bollar och stick ner klubbpinnarna.
Ett tips är att doppa ena änden av pinnen i chokladen innan du sticker ner den i varje boll.
Ställ i frysen i ca 20 min.
Smält choklad, doppa bollarna och dekorera med strössel eller annat fint.

Källa: http://sweetsbymidia.blogg.se/2011/august/cake-pops.html

söndag 8 januari 2012

CAKEPOPS PÅ HAVREBOLLAR













Cirka 12 stycken
Ingredienser:
100 g mjukt smör
1½ dl strösocker
3 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao av god kvalitet
2 msk kallt kaffe
300 g mörk kvalitetschoklad, 70 %

Valfritt strössel

Gör så här:
Blanda smör, strösocker och havregryn i en bunke.
Blanda i vaniljsocker och kakao, tillsätt sist kallt kaffe.
Forma till bollar runt en pinne och låt dem stelna i kylen.
Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Ta ut havrebollarna, doppa dem i smält choklad och strö över strössel.
 
Källa: http://www.mama.nu/Mat/Cakepops-pa-havrebollar/

MISS PIGGY CUPCAKES























Ingredienser:
3 st  ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
1 dl mjölk
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 st citron, skal och saft


Pink cream cheese frosting
60 g smör, mjukt
4 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk färskpressad citronsaft
100 g philadelphiaost
Ett par droppar röd karamellfärg

Eller jordgubbsflorsocker utrört i vatten

Dekoration
Marshmallows
Non stop
Hjärtströssel
Marsipan eller sockerpasta

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Blanda i rivet skal och saft av en citron.
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Frosting
Rör smör, florsocker, vaniljsocker, citronsaft och philadelphiaost krämigt.
 Färga frostingen med några droppar karamellfärg.
Bred frostingen på kakorna och garnera med en halv marshmallow som tryne, lägg på två strösselflingor, sätt non stop till ögon och kavla ut lite marsipan eller sockerpasta och skär till som öron.



fredag 6 januari 2012

KYCKLING HÄSTHAGA




















Ingredienser:
1 kg kycklingfilé
5 dl creme fraiche
1 dl vitt vin
1 buljongtärning
1/2 gräddost (tex åseda) ca 3 dl riven
15 cm purjolök
100g valnötter

Gör så här:
Halvera kycklingfileérna och stek de runt om.
Lägg in de i ugnen med folie på tills de är genomstekta.
Stek den strimlade purjon i lite smör i en kastrull.
I med buljongtärningen och vinet. Låt koka i 3 min.
I med creme fraichen och den rivna osten samt lite salt och vitpeppar.
Häll av ev. köttsaft från kycklingen.
På med såsen och in i ugnen i 10 min.
Servera med valnötter eller lägg de i redan innan.
Servera med klyftpotatis och sallad.
Eftersom det ska vara klyftpotatis till, kan man göra kycklingen först och sedan potatisen.
Mot slutet ställer man in kycklingen i 10 min så är allt klart samtidigt.
Om man gillar gorgonzola så är det jättegott att ha i efter tycke och smak.

torsdag 5 januari 2012

FRUKT OCH NÖTBRÖD















Ingredienser:
1 liter filmjölk
2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
7 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
2 dl solrosfrön
200 g hasselnötter (hela)
200 g mandel (hela)
8 torkade fikon

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Rör ihop bikarbonat o mjölsorterna
Häll i filen, nötterna och fikonen (delade)
Smöra 2 avlånga brödformar, bröa med solrosfrön
Häll ner den kladdiga degen i formarna, strö på lite solrosfrön.
Grädda i 60 minuter, sänk ugnen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter.

Ställ brödet långt ner i ugnen men lägger på folie efter halva gräddningstiden så att brödet inte blir bränt.

Källa: http://signesskafferi.blogspot.com/2010/01/makens-frukt-o-notbrod.html