måndag 30 april 2012

BOOKMAKERTOAST




















Ingredienser:
Smör
2 st rostbröd
Strimlad sallad
Skivade tomater
2 stora skivor entrecoté eller oxfilé
Bearnaisesås (Lohmanders)
Finhackad rödlök
Färsk timjan

Gör så här:
I botten en skiva dubbelsmörstekt rostbröd.
Sen en näve strimlad sallad och skivade tomater.
På med en stor skiva stekt/grillad oxfilé eller entrecote.
Toppa med en rejäl klick bearnasisesås.
Lite finhackad rödlök (som legat i iskallt vatten en stund) och färsk timjan.

STRÖSSELKAKA MED LINGONSYLT















Ingredienser:
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
3 tsk bakpulver
150 g smör eller margarin
1 ägg
2 dl lingonsylt (ev mer)

Strössel:
1 1/2 dl havregryn
knappt 1 dl socker
100 g mandelmassa
75 g smält smör

Gör så här:
Blanda samman mjöl, socker och bakpulver.
Tillsätt matfettet och finfördela det till en grynig massa.
Vispa upp ägget. Rör ner det i smuldegen och arbeta raskt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en smord långpanna ca 20×30 cm.
Fördela lingonsylten över kakan. Riv mandelmassan grovt.
Blanda samman mandelmassan med havregryn, socker och smält matfett till ett strössel.
Strö det över kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen ca 15-20 minuter, 200 C.
Låt kakan svalna och skär den sedan i fyrkanter.
(vill ni göra i stor långpanna så dubbla receptet!).
Servera som den är eller med vaniljsås/visp till.

Källa: http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen

REVBENSSPJÄLL
















Ingredienser:
2 rödlökar
1 vitlöksklyfta
4 1/2 cm ingefära
1 msk olivolja
1 dl mörkt muscovadosocker
2 msk tomatpuré
1 dl färskpressad apelsinjuice
2 msk sherry eller rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
1 msk worcestersås
400 ml passerade tomater
ca 2 kg tunna revbensspjäll

Gör så här:
Skala och finhacka rödlök, vitlök och ingefära.
Fräs rödlöken glansig i olja i en stekpanna. Rör ner sockret.
Karamellisera löken ca 5 minuter. Rör ner tomatpurén och fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt vitlök, ingefära, apelsinjuice, vinäger, senap, worcestersås och passerade tomater.
Låt småkoka 30 minuter. Rör ibland. Ta från värmen och mixa såsen slät med stavmixer.
Sätt ugnen på 200°C. Lägg revbensspjällen i en långpanna med köttsidan uppåt. Salta.
Täck köttet med barbecuesås. Häll över ca 2 dl vatten.
Täck formen väl med aluminiumfolie. Ugnsstek i 1 1/2 timme.
Ta bort folien och låt stå i ytterligare ca 30 minuter (passa så de inte blir brända bara, mina var klara efter 20!) Skär upp och lägg på serveringsfat.
Servera med coleslaw, majkolv och god bbq-sås. (Och nyfritterade pommes om så önkas, mums!)

Källa: www.bloggfamiljen.se/matplatsen

SNÖVITTÅRTA















Ingredienser:
Bottnar:
1 dl äggvita
2-3 droppar ättikssprit
2 dl socker

Kolasåsfyllning:
3 äggulor
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50 g smör
50 g mörk blockchokad

Garnering:
4 dl vispgrädde
75 g vit blockchoklad

Gör så här:
Bottnar:
Mät upp äggvitan och låt den stå framme så den får rumstemperatur.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rita tre rundlar på bakpapper, 15,18 och 21 cm i diameter.

Vispa äggvitan hårt. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Fördela och bred ut massan i cirklarna på bakpapperet.
Sätt in bottnarna i ugnen och sänk temperaturen efter 10 minuter till 100 grader.

Bottnarna är färdiga när de känns torra och släpper papperet, efter ca 1 timme.
Låt dem gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt. Låt svalna.

Fyllning:
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull.
Sjud upp blandningen på svag värme tills den börjar tjockna.
Tag av från värmen och tillsätt smör eller margarin klickvis och chokladen bruten i mindre bitar.
Rör massan slät och kyl ner den i kallt vattenbad.

4 dl vispgrädde vispas. Bred ut kolasåsen på de två större marängbottnarna.
Varva bottnar och grädde med den största bottnen underst och den minsta överst.
Bred den sista grädden jämnt över hela tårtan.
Täck tårtan med riven vit blockchoklad.
Forma ev. en ros av rosa marsipan med tillhörande gröna blad att dekorera tårtan med.

Källa: http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/


onsdag 11 april 2012

BROCCOLIGRATÄNG



















Ingredienser:
400 gram broccoli
2 st ägg
2 dl grädde
100 gram philadelfiaost
100 gram keso
150 gram fetaost
peppar
oregano eller basilika
1 dl riven ost (västerbottenost var mycket gott till)

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form.
Lägg broccolin i botten i ett jämnt lager.
(Använder du färsk broccoli måste den förvällas i ca tio minuter,
använder du fryst broccoli räcker det att skölja den under varmt vatten eller ta fram den en timme innan.)

Vispa ihop äggen med grädden,
blanda i ostarna och krydda blandningen efter smak.
Häll blandningen över broccolin och bred ut den rivna osten över.
Grädda i 200 grader i 20 minuter.

Källa: kokaihop.se