söndag 24 mars 2013

MINI MEDELHAVSPAJER


Ca 20 st
Ingredienser:
Pajdeg
6 dl vetemöl
260 g smör
4 msk vatten

Fyllning
80 g ruccola
180 g tärnad rökt skinka
150 g grillad paprika
150 g tärnad fetaost

Äggstanning
3 ägg
1,5 dl mjölk
1,5 dl grädde
1 pressade vitlöksklyftor
1 tsk oregano
salt och peppar


Gör så här:
Hacka snabbt samman mjöl, smör och vatten.
Kavla ut degen och måtta ut med ett glas och fördela degen i muffinsformarna.
Ställ i kylen i 30 min.
Nagga bottnarna och förgrädda i 225° i 10 min.
Bottna formarna med grovhackad ruccola.
Sedan skinka, paprika och toppa med fetaost.
Vispa samman äggstanningen och häll över fyllningen.
Grädda i 200° ca 30 min.

lördag 23 mars 2013

TACOPAJ



Ingredienser:

Pajskal
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 gr smör
1,5 dl mjölk


Fyllning
500 gr blandfärs
1,5 påse tacokrydda
1 lök
4 hackade tomater


Sås

I burk creme fraiche (ej light)
3 msk majonäs
2 dl riven ost
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225°.
Tryck ut i pajformen och picka med gaffel.
Förgratinera i 15 min  i 225°.
Stek köttfärsen och löken och häll i kryddmixen.
Lägg blandningen i pajformen.
Hacka tomaterna och lägg de ovanpå köttfärsblandningen.
Allt blandas ihop och hälles över pajen.
10-15 min i 225°.

OSTPAJ MED LUFTTORKAD SKINKA OCH SALLAD


Ingredienser:
Pajdeg
2,5 dl  vetemjöl
100 gram  smör
2 msk  vatten

Fyllning
200 gram (västerbotten) ost
2,5 dl  lättmjölk
0,5 tsk  peppar
0,5 tsk  salt
3 st  ägg

Sallad
1 msk  balsamvinäger
50 gram  blandad sallad
12 st  körsbärstomater
1 msk  olja
0,5 tsk  peppar
1 st  röd paprika
0,5 tsk  salt
1 msk  vatten
9 skivor  parmaskinka

Gör så här:
Pajform (gärna med löstagbar kant), 22 eller 24 cm i diameter.
Förgrädda pajskalet i 200 °C ca 10 minuter.
Grädda färdigt hela pajen i 200 °C 20 minuter.
Blanda smör och mjöl till en grynig massa, gärna i matberedare.
Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg.
Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Förgrädda pajskalet cirka 10 minuter.
Vispa ihop ägg, mjölk, ost, salt och peppar.
Häll äggstanningen i pajskalet och grädda färdigt pajen, ca 20 minuter.
Gör dressingen. Blanda vatten, vinäger och olja med salt och peppar.
Kärna ur paprikan och strimla den.
Skär sellerin i bitar och finstrimla vårlöken.
Dela tomaterna i halvor.
Grovstrimla sallaten och strö den över pajen.
Lägg de övriga grönsakerna ovanpå och ringla över dressingen.
Rulla ihop skinkskivorna och arrangera dem ovanpå salladen strax före serveringen.
Kan serveras ljummen eller kall.

MINIPAJER MED SPENAT, PINJENÖTTER OCH PARMESAN



Ca 20 st

Ingredienser:
2 förp färdigkavlad smördeg
2 dl pinjenötter/cashewnötter
4 dl grädde
Örtsalt
400 gram färsk babyspenat
2 dl riven parmesanost

Gör så här:
Hacka nötterna fint.
Hetta upp en torr stekpanna och rosta nötterna lätt.
Slå på grädde och vispa ihop. Salta och smaka av.
Tillsätt spenaten och låt den sjunka ner och koka in nån minut.
Riv ner osten och dra av från plattan. Låt svalna något.
Lägg ut smördegen på en skärbräda och ta ut runda mått lite större än mazarinformar.
Använd ett upp och nedvänt glas. Du får ut 10 st bottnar av varje smördeg.
Tryck ut rundlarna i mazarinformarna och fyll med spenatröran.
Grädda i 200 grader ca 20 min eller tills pajerna fått fin färg.
Kan ätas både varma, lätt ljumna och kalla.

fredag 22 mars 2013

AMERIKANSKA PANNKAKOR


Ca 10-15 st
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
3 msk socker
2 tsk vaniljsocker
3 dl mjölk
3 ägg

Gör så här:
Rör ihop vetemjöl, bakpulver, socker och vaniljsocker.
Häll i hälften av mjölken och rör smeten slät.
Tillsätt resten av mjölken och rör ned äggen.
Låt smeten svälla i en kvart och grädda de sedan i mycket smör på medelvärme.

onsdag 20 mars 2013

SNABBGULASCH



Ingredienser:
2 röda paprikor
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g nötfärs
1 msk olja
1 tsk kummin
1 msk paprikapulver
2 msk tomatpuré
5 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk torkad persilja
2 lagerblad
salt och peppar
2 bakpotatisar
1 dl matyoghurt

Gör så här:
Stek färsen i oljan i en stor kastrull tillsammans med kummin och paprikapulver. 
Dela, kärna ur och skär paprikan i bitar.
Skala och hacka lök och vitlök.
Rör ner lök, vitlök och paprika och låt de steka med en stund.
Häll i tomatpuré och buljong och krydda med persilja, lagerblad, salt och peppar.
Skala och riv potatisen och tillsätt i kastrullen och låt allt koka ca 20 minuter.
Servera gulaschen med yoghurt.

måndag 18 mars 2013

CARBONARA

Ingredienser:
4 pers

Spagetti

4 st äggulor

1 dl vispgrädde

100 g skivad sidfläsk (brukar använda bacon för det mesta)

10 g riven parmesanost

Salt
Svartpeppar

Gör så här:
Börja med att skära sidfläsket/baconet i strimlor.
Koka upp vatten med salt och häll i pastan.
Stek fläsket/baconet gyllenbrunt,
blanda äggulorna med vispgrädde, parmesanost, en nypa salt och nymald svartpeppar.
Häll av pastan när den är färdigkokt och häll den i stekpannan med fläsket.
Därefter äggblandningen och rör om försiktigt.
Fördela pastan på tallrikar och avsluta med lite nymalen svartpeppar.

lördag 16 mars 2013

SPARRISSOPPA

4 port.
Ingredienser:
500 gram färsk sparris

5 scharlottenlökar

5 dl vispgrädde

5 dl kycklingbuljong

1 dl vittvin

salt & peppar

Gör så här:

Skala sparrisen och skär upp i 1 centimetersstora bitar.
Men lämna själva topparna till garnering.
Koka sedan allt i lättsaltat vatten, i cirka 3-4 minuter ( topparna tills de är mjuka )
Under tiden kan du hetta upp en annan kastrull med olivolja, hacka löken och fräs glansig i en kastrull.
Häll över vinet och buljongen + grädden och låt koka upp.
Lägg i sparrisen i gräddsåsen (men inte topparna) och låt koka i 10 minuter.
Mixa sedan allt slätt, smaka av med salt och peppar och häll upp i skålar/ tallrikar.
Dekorera med sparristopparna.

fredag 8 mars 2013

LEIF MANNERSTRÖMS RÄKSOPPA


3 port.
Ingredienser:
600 g färska räkor

2 msk olivolja

1 st finhackad gul lök

1 bit färsk fänkål, skuren i små tärningar (ca 50g)

1 tsk tomatpuré

6 dl fiskbuljong (av tärning)

1 dl torrt vitt vin

3 dl vispgrädde

ev lite cognac

salt och nymalen peppar efter smak

1 knippe dill, finskuren, till garnering

Gör så här:
Skala räkorna men spara skalen.
Ställ räkorna svalt så länge.
Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
Fräs ytterligare ett par minuter.
Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
Sila. Häll tillbaka buljongen i en kastrull.
Häll i grädde och koka ca 10 min.
Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac.
Arrangera räkorna vackert och garnera med dill.

torsdag 7 mars 2013

ÄDELOSTPASTA MED BACON OCH VALNÖTTER


2-3 port.
Ingredienser:
1 bit ädelost (ca 140 g)
1 pkt bacon
3 dl grädde
grovmalen svartpeppar
1 dl hackade valnötter
pasta

Gör så här:
Klipp baconskivorna i bitar och knaperstek dem i en stekpanna.
Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.
Värm därefter upp grädden i samma stekpanna.
Smula ner ädelosten och rör tills ostens alla klumpar har smält ner i grädden.
Dra några varv med pepparkvarnen, och lägg sedan ner baconbitarna i såsen.
Blanda, och servera till pasta.
Toppa varje tallrik med hackade valnötter.

Källa: http://baraenkakatill.blogspot.se/2011/03/adelostpasta-med-bacon-och-valnotter.html

HÄLSOSOPPA



4 port
Ingredienser:
1 gul lök

smör att steka i

2 potatisar

500 g morötter

1/2 kuvert saffran

1 liter grönsaks- eller hönsbuljong

1 dl apelsinjuice (alt 3 msk koncentrat)

salt och peppar

1 dl matlagningsyoghurt

Färsk ingefära

hackad gräslök, persilja eller annan örtkrydda

Gör så här:
Skala och hacka löken och fräs den i olja i en kastrull i några minuter.
Skala potatisen och morötterna och skär dem i bitar.
Lägg ner dem i kastrullen tillsammans med saffran.
Fräs alltihop i ytterligare några minuter.
Tillsätt sedan buljongen och sjud soppan i ca 15 minuter eller tills grönsakerna är mjuka.
Kör soppan i matberedare tills den är slät eller använd stavmixer.
Häll tillbaka den i kastrullen och blanda i pressad apelsin.
Värm soppan och späd med ytterligare lite buljong om så önskas.
Smaka av med salt och peppar.

Riv ingefäran och blanda den med yoghurten efter smak.
Ringla lite av såsen över soppan.
Strö över hackade örter och servera.

Källa: www.femme.se/matplatsen

onsdag 6 mars 2013

HET KYCKLING MED RÅSTEKT BROCCOLI




4 port.
Ingredienser:
500 g kyckling lårfilé
1 msk smör
1 st purjolök
2 dl crème fraiche gourmet ingefära&chili
1 st hackad vitlöksklyfta
salt
svartpeppar
500 g broccoli
1 msk smör
2 msk sesamfrön
rivet skal och saft av 1 st citron
salt
svartpeppar

Gör så här:
Skär filéerna i bitar, skölj och skär purjolöken i ringar.
Stek det i smör i en stekpanna.
Rör ner crème fraiche och låt koka på svag värme ca 3 min.
Smaka av med salt och peppar.
Dela broccolin i bitar och stek den i smör i en stekpanna 2–3 min.
Lägg i sesamfrön på slutet.
Tillsätt citron och smaka av med salt och peppar.
Servera kycklingen med broccoli och ris.

söndag 3 mars 2013

PULLED PORK





















Ingredienser:
ca 1 kg fläskkött i bit (karré eller kotlett)

flingsalt

peppar

chilipulver

2 gula lökar

2 vitlöksklyftor

2 dl vatten + 3 msk oxfond (skippa detta om ni använder karré)

3 dl barbequesås med rökig smak

Gör så här:
Tvätta av köttet och klappa in rikligt med salt, peppar och chilikrydda runt om.
Lägg köttet i en gryta med lock som tål ugn.
Klyfta lök och vitlök och strö runt om.
Blanda vatten, fond och barbequesås och häll över köttet.
På med locket och in i ugnen 120 C i ca 5-6 h.
Testa att dra lite i köttet med en gaffel, faller det lätt isär så är det färdigt.
Låt det gå någon timme till eller två annars. Det ska vara mört!!
Ta ut köttet och riv sönder det med en gaffel i grytan och blanda det med bbqsåsen och löken till en röra.
Detta kan man sen servera på olika sätt. Tex som tacos/fajitas med tortillabröd och tillbehör, som fyllning i mackor med goda tillbehör osv.
Med plocktillbehör som sallad, coleslaw (lila), oliver, coctailkapris, guacamole, creme friache, bbqsås, majs och krämig fetaost.

lördag 2 mars 2013

STORBIFF I PANNA





















Ingredienser:
500 g nötfärs
1 lök
1 ägg
1 tsk sambal oelek
2 msk ströbröd
2 msk potatismjöl
1 dl mjölk
svartpeppar
salt
lite chilipulver

4 dl vispgrädde
0,5 dl soya
2 msk kalvfond
2-3 msk färsk, klippt timjan

Gör så här:
Hacka löken och fräs den i lite smör.
Ta av den från värmen och blanda den med nötfärsen i en bunke.
Rör ner ägget.
Blanda mjölk, ströbröd och potatismjöl i en kopp, och rör ner i köttfärsen.
Krydda färsblandningen och gör sedan en enda stor biff som täcker hela stekpannan.
Stek ett par minuter, och dela sedan biffen i 4-5 bitar innan du vänder den.
När du tycker att den har stekt klart på andra sidan,
slå över grädde som du blandat med soya, kalvfond och timjan.
Låt det snabbt koka upp. Servera sedan med potatis.

fredag 1 mars 2013

GLASS MED SMAK AV KOLA OCH CHOKLAD




















Ingredienser:
1 burk kondenserad sötad mjölk
50 gram mörk choklad
50 gram mjölkchoklad
6 dl vispad grädde
1 msk vaniljsocker
ev. extra kolasås på tub

Gör så här:
Finhacka eller riv chokladen, vispa grädden och vaniljsockret fluffigt men inte för hård.
Blanda ner den kalla kolakrämen (det ska blanda sig  men spara en ett par msk till senare.
Vänd ner chokladen men spara lite till garnering.
Klicka ut kolan på lite olika ställen och vänd i dessa.
Toppa med lite finhackad choklad och frys in i en långform i cirka 5-6 timmar.
Ta fram en stund innan servering.
För att få loss glassen höll jag den upp och ner och spolade med vatten på baksidan.