måndag 27 maj 2013

DUOKAKA



Ingredienser:
200 g smör
100 g vit blockchoklad
100 g mörk blockchoklad
4 ägg
2 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk kanel
1/2 vaniljstång

Gör så här:
Smält vit choklad med hälften av smöret över vattenbad och smält sedan i en egen bunke mörk choklad över vattenbad med resten av smöret.
Ställ sedan den smälta chokladen åt sidan och låt svalna till fingervarmt om det behövs.
Ta fram två bunkar, knäck två ägg i varje bunke och lägg i 1 dl socker i varje.
Rör tills den blir lite luftig.
Gröp ur en halv vaniljstång och lägg i en av bunkarna med äggblandning.
Ta ytterligare en bunke för de torra varorna och blanda i vetemjöl och bakpulver (kanelen tillsätts senare).
Häll den smälta vita chokladen i bunken med vaniljstången och rör om.
Blanda därefter i omkring hälften av mjölblandningen och blanda ordentligt utan att vispa.
Häll den smälta mörka chokladen i den andra äggblandningen och rör om.
Ta sedan kanel och blanda i resten av mjölblandningen innan du tillsätter den i äggblandningen med mörka chokladen.
Ta en avlång form (eller en rund 20x25 cm) och smöra och lägg i kokosflingor (ströbröd går också bra).
Häll först ner blandningen med mörka chokladen och häll sedan över den vita chokladblandningen. Låt stå i ugnen på 220 grader i ungefär 10 min, ta sedan ut och låt stå i kylskåp över natten!

lördag 25 maj 2013

FANNYS ÖRTKYCKLING



Ingredienser:
4-5 st frysta kycklingklubbor
2 msk olivolja
1 st zucchini, ca 200 g
2 st röd lökar
2 st röd paprikor
3 st morötter
4 st potatisar
15 st oliver
8 st vitlöksklyftor, skalade
2 tsk flingsalt
svartpeppar från kvarn
1 msk torkad timjan
2 tsk rosmarin, torkade
3 dl vitt vin
rosmarin, eller timjan, några kvistar

Gör så här:
Ta fram en stor ugnslångpanna och smörj den lätt med olivolja.
Lägg i frysta kycklingklubbor och alla grönsakerna i stora bitar.
Morötterna kan skäras i långa bitar, zucchini och paprika likaså.
Rödlöken skärs i klyftor.
Om du vill ha potatis med så skala den och skär i båtar på längden.
Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor.
Smula över salt och peppra rätt rejält.
Strö över torkad timjan och rosmarin.
Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja.
Sätt in i 200 grader 50–60 minuter.
Sänk eventuellt värmen mot slutet.
Garnera med kryddkvistar.
Servera med tsatsiki eller en grönsallad med smulad chèvre och rostade pinjenötter.

MUSSELGRYTA MED GRÄDDE, VITLÖK OCH PERSILJA

4 portioner
Ingredienser:
1 kg blåmusslor
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 msk  Smör
2 dl vitt torrt matlagningsvin
2 dl Vispgrädde
1/5 tsk salt
1 dl finhackad bladpersilja

Gör så här:
Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten.
Släng musslor som inte stängs när du knackar på dem.
Skala och finhacka lök och vitlök.
Fräs lök och vitlök i lite smör tills de är mjuka och glansiga.
Häll på vinet och låt puttra. Tillsätt saltet.
Häll på grädden och låt koka upp.
Lägg i musslorna och lägg på locket.
Låt koka ca 3 minuter tills musslorna har öppnat sig.
Strö över persiljan.
Servera musslorna rykande heta, gärna med ett gott bröd.

söndag 19 maj 2013

FRÖKNÄCKE

1 plåt
Ingredienser:
1 dl solrosfrö
1 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö
0,5 tsk salt
2 dl dinkelmjöl
1 dl pumpakärnor
0,5 dl rapsolja
2 dl fingerljummet vatten

Gör så här:
Sätt ugnen på 165 grader. Blanda allt, bred ut på bakplåtspapper.
Strö över flingsalt. Grädda i 15 minuter, ta ut och skär i bitar.
Sätt in ytterligare 15 minuter eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

alt. 2
Ingredienser:
2 ägg
1 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
½ dl blå vallmofrön
ev. lite flingsalt

Gör så här:
Vispa upp äggen lätt och tillsätt övriga ingredienser.
Bred ut smeten på en plåt med bakplåtspapper,
strö eventuellt över lite flingsalt
Grädda cirka 10 minuter i 175 grader.
Bryt i bitar och förvara torrt.

torsdag 16 maj 2013

FÖRSOMMARPAJ MED LIME OCH JORDGUBBAR


Ingredienser:
Pajbotten
125 g smält smör
200 g digestivekex

Fyllning
800 g kondenserad mjölk
4 lime, pressad saft samt skal från 3 av frukterna

Till garnering
Jordgubbar, skivade
Röda vinbär
Hallon

Jordgubbssås
250 g jordgubbar
1 msk florsocker

Gör så här:

Smält smöret i kastrull.
Krossa digestivekexen noga i dubbla plastpåsar.
Blanda smöret och kexsmulorna.
Tryck ut degen noga i en form med löstagbara kanter ca 24 cm i diameter.
Rör ihop kondenserad mjöl med det rivna limeskalet och limesaften.
Häll fyllningen i pajskalet och ställ pajen i kylen för att stelna.
Garnera pajen med skivade jordgubbar precis innan den serveras.
Jordgubbssås
Mixa jordgubbarna och pressa igenom en sil.
Blanda jordgubbssaften med 1 msk florsocker och servera såsen vid sidan av pajen.
Ett enkelt recept som inte kräver någon ugn, påminner om cheesecake.
Bör ätas samma dag som den lagats.

Källa: http://www.recept.nu/micael-bindefeld/paj/frukt-och-bar/forsommarpaj-med-lime-och-jordgubbar/

tisdag 14 maj 2013

JORDGUBBSTÅRTA


ca 12 personer
Ingredienser:
Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen

Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt.
Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen.
Sätt sedan tillbaka den runt kakan.

Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.

Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp (gärna över natten).
Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.

Källa: http://www.matplatsen.net

söndag 5 maj 2013

DUMLEBRULEE


6 pers.
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
1 dl mjölk
15 dumlekolor
1 tsk vaniljsocker
4 äggulor
Strösocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 150 grader.
Ställ in en långpanna med vatten mitt i ugnen.
Blanda grädde, mjölk, kolor och vaniljsocker i en kastrull och låt koka upp.
Vispa tills kolorna smält och ställ åt sidan för att svalna.
Blanda ner äggulorna och häll upp smeten i 6 ugnsfasta portionsformar.
Ställ i vattenbadet i ugnen och grädda ca 1 timme.
Låt formarna kallna.
Innan servering strö över strösocker och smält sockret med en brännare så att det får färg.

onsdag 1 maj 2013

HI-HAT CUPCAKES




12 st
Ingredienser:

Muffins
3 st ägg
2,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl gräddfil
2 msk kallt kaffe
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 msk kakao
1 nypa salt
100 g mörk choklad, 70 %

Maräng
6 st äggvitor
8,5 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 st citron, saften

Chocolate coating
350 g mörk choklad, 70%
3 msk matolja

Gör så här:
Muffins
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
Smält smöret, häll i gräddfilen och kaffet och blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kakao och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Hacka den mörka chokladen grovt och smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).
Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna.

Maräng
Blanda äggvitor, strösocker, vaniljsocker och saft av citron i en rostfri bunke.
Sätt bunken i ett vattenbad (över kokande vatten).
Rör först tills sockerkristallerna smält sedan vispa sedan till en fluffig maräng och tills det blir tydliga spår efter vispen. Marängen ska ha uppnått cirka 65 grader.
Ta bort bunken från vattenbadet och fortsätt vispa (i maskin) tills den svalnat helt.
Använd en sprits med en rundtyll och spritsa marängen i toppformade spiraler på cupcakesen.
Låt stelna dem helt i kylen innan de doppas i choklad.

Chocolate coating
Hacka chokladen och smält den i vattenbad tillsammans med matoljan.
Häll över chokladen i en liten skål och låt svalna en aning.
Ta ut cupcakesen från kylen och doppa varje marängtopp i smält choklad.
Pensla på mer choklad om det saknas någonstans.
Låt stelna på ett fat i kylen i cirka 30 minuter.