onsdag 28 maj 2014

NUTELLA STJÄRNBRÖD

Ingredienser:
9 ½ dl (450 g) vetemjöl

2 dl mjölk

2 äggulor (+ 2 äggvitor att pensla med)

25 g jäst (½ paket)

30 g smör, rumstempererat

3/4 dl (70 g) strösocker

en nypa salt

ca ½ burk Nutella

Gör så här:
Häll mjölken i en kastrull och värm den till ca 37 grader (fingervarmt).

Smula ner jästen i en bunke och häll över den ljumna mjölken.
Rör om så att jästen löses upp.

Ha i dom torra ingredienserna (mjöl, salt och socker) i en annan skål.
Rör om och tillsätt smöret och äggulor.

Tillsätt till sist mjölken och knåda ihop till en smidig deg.
Låt jäsa i ca 40 minuter.

Sätt på ugnen på 180 grader.

Knåda degen lite igen och dela den i 4 lika stora delar.

Kavla ut först en del och lägg på ett bakplåtspapper,
Lägg över en tallrik eller botten av en form och skär ut runt om med en kniv.
Bred ut Nutella (du kan låta en liten kant runtom vara).

Fortsätt sedan och kavla ut nästa del.
Lägg den ovanpå den första Nutella-täckta delen och skär ut samma runda form.
Bred på Nutella på även denna del.
Upprepa så med nästa, men bred inte på någon Nutella på sista delen (överst).

Dela sen bröden först i fjärdedelar (men skär inte ända in till mitten!).
Dela sen varje fjärdedel i två lika stora delar så att du har åttondelar.
Och till sist dela varje åttondel i mitten så att du får sexton lika stora delar.

Ta sen en del i varsin hand och snurra dom åt motsatta håll, två gånger.
Platta till kanterna lite så att dom går ihop. Fortsätt sedan runt på samma sätt.
Pensla sen brödet med äggvitan och grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter.

HEMLAGAD VANILJSÅS

4 portioner
Ingredienser:
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 vaniljstång
0,75 dl socker
4 äggulor

Gör så här:
Börja med att hälla upp grädde och mjölk i en kastrull.
Snitta upp vaniljstången och skrapa ur fröna.
Häll i både frön och stång i gräddmjölken och låt det hela få ett uppkok.
Fiska upp och släng resterna av stången.
Ställ åt sidan att svalna lite, medan du vispar socker och äggulor ljust och pösigt.
Häll sedan ner gräddmjölken i äggsmeten i en tunn stråle, samtidigt som du hela tiden vispar.
Häll tillbaka all smet i kastrullen, och sätt tillbaka på spisen på låg värme.
Vispa med handvisp i stort sett hela tiden.
Såsen kommer långsamt att tjockna.
När första bubblan kommer i såsen är den klar.
Dra den då av plattan och ställ att svalna.
(Skulle såsen fortfarande kännas tunn kan du låta det komma några bubblor till,
men tanken är inte att såsen ska stå och koka, för då kan den skära sig sen.)

lördag 24 maj 2014

KLADDIG KOLAKAKA


Ingredienser:
ca 3 dl rice crispies

1/2 burk kondenserad mjölk (kokt till kolakräm, finns även färdig att köpa)

4 ägg

2 dl socker

2 1/2 dl mjöl

1 tsk bakpulver

200 g ljus blockchoklad

200 g smör

Gör så här:
Sätt ett bakplåtspapper i en form med löstagbar botten.
Häll i rice crispies så det täcker botten.
Klicka i kolakräm (dulche de leche).
Vispa äggen och sockret poröst.
Blanda mjöl med bakpulver och rör sedan ner det i smeten.
Smält smöret och chokladen i en kastrull på svag värme.
Blanda ner chokladröran i smeten.
Häll i smeten i formen och grädda i 225° 15 min.
Kakan ska vara ordentligt kladdig så ha inte inne den för länge.
Låt svalna.

Serveras kall med vispad grädde och röda vinbär till!
Eller andra syrliga bär.

torsdag 22 maj 2014

KRÄMIG GRÖN SPARRISSOPPA

Portioner: 4
Ingredienser:
500 g grön sparris
1 gul lök
3 dl sparrisspad
1 kycklingbuljongtärning
3 dl grädde
0,5 dl vitt vin
1 paket bacon
ev lite salt och vitpeppar

Gör så här:
Skölj sparrisen och skär bort den nedre grövre delen.
Skär sparrisen i ca 1 cm bitar.
Spara några toppar till toppingen!
Koka i lättsaltat vatten (ca 4 dl vatten) i 2-3 minuter.
Häll av vattnet men spara 3 dl sparrisspad.
Fräs finhackad lök i lite smör elelr deodoriserat kokosfett och rör ner sparrisen (ta bort dekorationsdelarna) häll på sparrisspad, buljongtärning, grädde och vin.
Låt allt sjuda i ca 10 min under lock.
Knaperstek baconet under tiden.
Ta bort från plattan och mixa slät.
Servera med lite smulad bacon och sparris.

lördag 17 maj 2014

ANANASCOLESLAW

Ingredienser:
300 gram vitkål
5 salladslökar
1 normalstor morot
1 liten burk ananas [227 gram] i skivor
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
Salt
Peppar
Smoked paprika

Gör så här:

Strimla vitkålen fint.
Lägg gärna vitkålen i kallt vatten ett par timmar så att den blir extra krispig. Låt rinna av ordentligt!
Skiva salladslöken fint.
Gör detsamma med ananasen.
Riv moroten på ett rivjärn.
Blanda vitkål, salladslök, ananas och moroten.
Rör samman majonnäs och creme fraiche i en stor skål.
Lägg i lite smoked paprika och salta och peppra. Smaka av.
Vänd ner vitkålsblandningen.
Låt gärna coleslawen stå till sig en stund före servering.

IRISH COFFEE


1 port
Ingredienser:
2 tsk farinsocker
2 cl irländsk whiskey
2 dl varmt kaffe
3 msk grädde, lätt vispad

Gör så här:
Brygg kaffe och vispa under tiden grädden lätt.
Blanda farinsocker och whiskey i ett glas.
Fyll på med kaffe.
Skeda försiktigt över den lättvispade grädden så att det bildar ett lock.
Servera Irish coffen med en lång sked samt extra socker.

onsdag 14 maj 2014

MANGOSMOOTHIE

1 port.
Ingredienser:
2 dl frusen mango
1,5 dl vatten
1 dl kokosmjölk
en näve spenat
Färskpressad apelsin/juice

Gör så här:
Mixa allt och tillsatt färskpressad apelsin/juice till lagom konsistens.

söndag 11 maj 2014

VITKÅLSGRATÄNG

4-5 pers
Ingredienser:
600 g vitkål
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 1/2 dl vispgrädde
1/2 msk sambal oelek
salt och svartpeppar
2 dl riven ost (eller hyvlad ost)

Gör så här:
Skär vitkålen i mindre bitar och finhacka den gula löken.
Stek vitkål, gul lök och pressad vitlök i mycket smör tills det mjukar något.
Tillsätt grädden och sambal oelek och låt grädden koka in under några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Häll vitkålsröran i en ugnsform och toppa med osten.
Gratinera i ca 15 minuter i 225 grader tills vitkålen är mjuk och ytan fått fin färg.

torsdag 8 maj 2014

DULCHE DE LECHE SWIRL CAKE



Ingredienser:
225 g smör, rumstempererat

3/4 dl farinsocker

1 krm vaniljpulver

3 ägg

½ burk kondenserad mjölk

3/4 tsk bakpulver

3 1/4 dl vetemjöl

1 burk dulce de leche


Gör så här:
Värm ugnen till 160 grader.
Vispa ihop smör och farinsocker fluffigt (ca 3 min).

Tillsätt vaniljen och ett ägg åt gången tills allt är helt blandat.

Häll i kondenserad mjölk under vispning.

Tillsätt dom torra ingredienserna lite åt gången under låg hastighet.
Häll i ca 1/3 av smeten i en smord form.
Klicka sen i hälften av dulce de lechen.

Häll i en till tredjedel av smeten och klicka på resten av dulce de lechen.
Ha till sist på sista delen av smeten.
Ta en vanlig bordskniv och stick ner i smeten och virvla runt lite.
Platta till smeten högst upp.
Grädda i ugnen i 50-60 minuter.


måndag 5 maj 2014

POLLYKAKA



Ingredienser:
3 ägg

2 dl socker

200 gr choklad (helst mörk, tex marabou eller blockchoklad)

100 gr smör
½ dl vetemjöl

1 påse Polly orginal

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst.
Smält smöret och lägg i chokladen och rör tills den också smält.
Blanda ner chokladsmeten i äggsmeten och tillsätt mjölet (rör om väl) och i med Pollyn.
Häll smeten i en form med avtagbara kanter.
Fäst gärna ett bakplåtspapper i botten så går det superlätt att få ur kakan sen.
Grädda i 175 grader, ca 20-25 min (kakan ska vara kladdig).
Servera gärna med vispad grädde eller vaniljglass.