söndag 26 juli 2015

ENKELT MOROTSBRÖD I SPRINGFORM


8–10 bitar
Ingredienser:
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarmt
1 tsk salt
1 msk rapsolja
75 g morötter, fint rivna
5–6 dl vetemjöl

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja, morötter och vetemjöl, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Forma degen till en slät boll och strö över lite mjöl.
Tryck ut degen till en rund kaka i en springform, ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper (utan att jäsa).
Nagga degen med en gaffel. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim. Sätt ugnen på 250 grader.
Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 13–15 min.
Lyft upp brödet ur formen, i papperet och låt det svalna under en bakduk.

Kalljäsning: Täck springformen med folié och låt degen jäsa i kylen över natten.
Ta fram formen på morgonen innan du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

MOROTSKAKA ROY FARES


ca 18 bitar
Ingredienser:
340 g rivna morötter (ca 6)
35 g riven kokos (1 dl)
270 g vetemjöl (4 1/2 dl)
5 g bikarbonat (1 tsk)
7 g bakpulver (1 1/2 tsk)
3 g salt (1/2 tsk)
4 g kanel (2 tsk)
220 g ägg (4)
300 g strösocker (3 1/2 dl)
260 g vegetabilisk olja (3 dl)

Frosting
50 g rumstempererat osaltat smör
300 g färskost (cream cheese)
330 g florsocker (5 1/2 dl)
6 g vaniljsocker (2 tsk)

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Smörj en bakform, 30 x 22 cm, med smör.
Mjöla formens kanter lätt med vetemjöl och täck bottnen med bakplåtspapper.
Blanda kokos, mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kanel i en bunke.
Vispa ägg och socker vitt och fluffigt i en annan bunke.
Vispa ner de torra ingredienserna tillsammans med lite i taget av oljan.
Rör till sist ner de rivna morötterna.
Fördela smeten jämnt i formen och grädda mitt i ugnen i 30-35 minuter.
Prova med sticka kakan med en tandpetare eller annat, om den är ren är kakan färdig.
Låt svalna helt i formen.

Frosting: Vispa ihop smör och färskost till en vit och fluffig blandning.
Tillsätt florsocker samt vaniljsocker och fortsätt att vispa tills det blir en fast och fin frosting.
Ta kakan ur formen och lägg den på ett fat.
När den är kall, bred ut frostingen i ett jämnt lager över kakan och servera.

KYCKLINGRISOTTO


ca 4 port:
Ingredienser:
4 kycklingfiléer
1 purjolök
färska champinjoner
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk curry
12 msk ris (koktid 20 min)
4 dl vatten
salt och peppar

Kall sås:
2 dl turkisk yoghurt
4 msk majonäs
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 krm salt

Gör så här:
Börja med att göra den kalla såsen. Rör ihop och ställ kallt.
Bryn kycklingen och krydda med lite salt och peppar.
Hacka purjolöken och skiva svampen.
Blanda i lök och svamp till kycklingen och låt steka en kort stund.
Tillsätt curryn, smula buljongen över och häll på vatten och ris.
Låt småkoka i ca 20 minuter under lock.
Servera risotton med en klick kall vitlökssås och en god sallad.

tisdag 21 juli 2015

RABARBERPAJ MED BRYNT SMÖR


4 port
Ingredienser:
500 g rabarber i bitar
150 g smör
1 1/2 dl havregryn
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl ljus sirap
2 msk mjölk
1 krm salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Lägg rabarbern i en smord ugnssäker form.
Smält smöret i en kastrull.
Låt bubbla på svag värme tills det blir gyllene och börjar dofta nötigt. Ta från värmen.
Rör ner havregryn, socker, vetemjöl, bakpulver, sirap, mjölk och salt i det brynta smöret. Klicka smeten över rabarbern.
Grädda pajen i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Servera gärna pajen med vaniljglass eller vaniljsås.