måndag 24 augusti 2015

CITYS BAGELS

ca 30 st
Ingredienser:
1 l vatten    
1, 7 kg vetemjöl special
50 g salt   
150 g jäst   
50 g rapsolja   
100 g sirap gul
Sesamfrön

Gör så här:
Blanda alla ingredienser.
Arbeta degen omkring fem minuter i maskin.

Låt jäsa till dubbel storlek.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela degen i trettio bitar.
Forma varje bit till en rund bulle, och tryck ut ett hål i mitten.
Pensla bagelsen med vatten, doppa sedan i sesamfrö.
Grädda dem i 240 grader i cirka 10 
minuter,
innan du stänger luckan, kasta in 2 dl vatten i botten av ugnen.

ROTFRUKTSGRATÄNG


Ingredienser:
2 stora potatisar
1 stor morot
1 stor palsternacka
1 gul lök
1/2 kålrot
1 pressad vitlöksklyfta
1 krm muskotnöt
ca 150 g riven västerbottenost
3 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
salt & peppar


Gör så här:
Skiva rotfrukterna ganska tunt.
Lägg i en bunke, slå på grädden, vitlök, muskotnöt, salt & peppar plus ca hälften av osten och rör om.
Häll ner allt i en smord ugnsform.
Strö resten av osten över och lägg folie över formen.
In i ugnen, 225 C ca 45 min–1 timma.
Känn efter med sticka.
När rotsakerna börjar bli mjuka så ta bort folien och låt stå ca 10 min tills ytan fått fin färg och gratängen är mjuk.

fredag 21 augusti 2015

UGNSSTEKT ROSTBIFF I KRYDDIG MARINAD

Ingredienser:
1 kg benfritt nötkött (rostbiff)
1 tsk salt
1 krm svartpeppar

1 1/2 dl soja
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk honung
3-4 pressade vitlöksklyftor
1/2 msk grovt krossad svartpeppar
1/2 msk smulad timjan, alt 1 1/2 msk färsk

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader.
Gnid in köttet med salt & peppar och lägg det i en ugnsform.
Stick in en stektermometer i köttets mitt och sätt in formen i nedre delen av ugnen.
När termometern visar 60 grader är köttet rosa, vid 70 grader nästan genomstekt.
(Det tar mellan 1 1/2 – 3 timmar beroende på köttets form och starttemp. )

Blanda samtliga ingredienser till marinaden.
Ta fram två kraftiga plastpåsar som rymmer köttet.
Låt köttet vila 10 minuter när det är färdigt och lägg sedan ner det i de dubbla platspåsarna. Häll över marinaden i påsen och pressa ur så mkt luft som möjligt och slut tätt.
Lägg påsen med köttet i en form i kylen och vänd det lite då och då.
Köttet är färdigmarinerat efter 2 dygn.

Ta upp köttet och sila marinaden.
Skär köttet i tunna tunna skivor och lägg upp på ett fat.
Ringla ev lite av den silade marinaden över.

VARM CHOKLADGLASSTÅRTA

Ingredienser:
2 ½ dl vetemjöl

1 3/4 dl socker

2 msk + ½ dl kakao

2 tsk bakpulver

en nypa salt

1 1/4 dl mjölk

2 msk rapsolja (eller solrosolja)

1/4 tsk vaniljpulver

2 ½ dl farinsocker

4 dl vatten (kokande)

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.

Rör ihop mjöl, socker, 2 msk kakao, bakpulver, salt, mjölk, olja och vanilj i en skål.

Häll smeten i en smord form (ca 22 cm i diameter) och jämna till det.

Rör ihop farinsocker och ½ dl kakao.
Häll det över smeten.
Toppa det sen med hett vatten.

Grädda i ugnen i 30-35 minuter och servera varm med glass.

onsdag 19 augusti 2015

ENKLA FRUKOSTBRÖDET I FORM


ca 8–10 bitar
Ingredienser:
12 g jäst (¼ pkt)
2 dl mjölk, fingervarm (kall vid kalljäsning)
1 tsk salt
1 msk rapsolja
5–6 dl rågsikt

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, olja och rågsikt, lite i taget.
Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter.
Forma degen till en slät boll.

Tryck ut degen till en rund kaka i en form,
ca 24 cm i diameter klädd med bakplåtspapper  (utan att jäsa).
Nagga degen med en gaffel och strö över lite mjöl.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 tim.
Sätt ugnen på 250 grader.

Kalljäsning: Täck formen med folié och ställ den i kylskåpet över natten.
Ta fram den på morgonen före du sätter på ugnen och låt den stå i rumstemperatur tills ugnen är varm. Grädda enligt instruktionerna.

Sänk värmen till 225 grader och grädda brödet mitt i ugnen i 12–15 min.
Lyft upp brödet i papperet och låt det svalna under en bakduk.

HALLONPAJ MED VANILJKRÄM INUTI

Ingredienser:
Pajskal
175 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
1½ msk + ½ dl socker
3 äggulor
½ dl maizena

Fyllning
400 g hallon
½ dl florsocker

Gör så här:
Börja med vaniljkrämen.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden.
Skrapa ut fröna.
Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1½ msk socker i en kastrull.
Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke.
Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät.
Sila sedan ner resten.
Häll tillbaka i kastrullen.
Värm under vispning tills krämen tjocknar.
Ta från värmen och ställ krämen kallt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda dom torra ingredienserna till skalet och rör ihop med smöret till en smulig massa.
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform.
Förgrädda pajskalet i 10 min. (Ha folie i botten och trycker till så sjunker den inte ihop.)
Låt botten svalna lite, ha sen vaniljkrämen i botten.
Blanda försiktigt hallonen med florsocker (om du använder frysta hallon, låt dom tina lite innan) och ha på ovanpå vaniljkrämen.
Smula över resterande pajdeg ovanpå pajen.
Grädda i 20-30 minuter. Servera den gärna när den fortfarande är lite varm.