onsdag 19 oktober 2016

FLADDERMÖSS


Ingredienser:
100 g smör
1 dl s trösocker
1 msk vaniljsocker
3 msk kakao
3 dl havregryn
3 msk kallt starkt kaffe eller vatten

Till garnering
chokladströssel (till garnering)
30 chokladkakor (t ex. oreo)
godis (t ex. pingvinstång, lakrits)

Gör så här:
Smält smöret i en väl tilltagen kastrull och låt puttra en kort stund.
Rör ner alla ingredienser i smöret. Ställ in i kylskåp, ca 1 timme så att smeten stelnar lite. Forma till bollar.

Till garnering: Rulla i strössel. Dela chokladkakorna i hälften och tryck fast dem som vingar. Skär godisstängerna i bitar och tryck fast som ögon.

tisdag 18 oktober 2016

PUMPA MED GUACAMOLE OCH GRÖNSAKSSTAVAR


Ingredienser:
liten pumpa
guacamole
gurka
paprika
morot
rädisor (med blast)

Gör så här:
Skär av ett lock och en tunn platta i botten på en liten rund matpumpa så att den kan stå. Gröp ur pumpan med en sked. Skär ut mun och ögon på pumpan med en liten kniv. Använd färdig eller gör en egen guacamole. Skär stavar av gurka, paprika och morot. Skär bort en bottenplatta av rädisorna och låt de gröna bladen vara kvar. Klicka guacamolen genom huvudet så att det ramlar ut genom munnen.
Stick in grönsaksstavarna genom huvudet, lägg på ”hatten”. Ställ rädisorna runt om pumpan.

MINIPUMPOR AV CLEMENTINER OCH BANANSPÖKEN


Ingredienser:
Clementin
Banan
Russin
Myntablad

Gör så här:
Skala clementinerna och skrapa bort det vita från fruktköttet.
Tryck ner myntablad i clementinen.
Skala bananerna och skär dem i halvor.
Tryck i russin som ögon och mun.

PEPPARKAKSBOLLAR (RAWBOLLAR)


Ingredienser:
1 dl sötmandel
1 dl havregryn
1/2 dl kokosmjöl
ca 1 1/2 dl ekologiska dadlar (blötläggs innan)
2 tsk pepparkakskrydda
(köp färdig eller gör egen genom att ta lika delar kanel, ingefära och nejlika)
2 msk ekologisk kokosolja
1 krm salt

Gör så här:

Mixa havregryn och sötmandel tills det inte är några stora bitar av mandeln kvar.
Lägg i dadlarna och blötläggningsvattnet och mixa till en geggig massa.
Tillsätt resten av ingredienserna och kör mixern tills allt blandats.
Smeten ska gå att rulla så är den för torr, tillsätt mer vatten.
Rulla hälften i kokos och hälften i kanel.
Låt gärna stå kallt i någon timma!

fredag 14 oktober 2016

MJUK PEPPARKAKA


Ingredienser:
2 st    ägg
3 dl     socker
4 dl     vetemjöl
2 tsk     bakpulver
2 tsk    stött kardemumma
2 tsk     kanel
1,5 dl     mjölk
100 g     smör

Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Smörj och bröa en form.
Smält smöret. Rör ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl, kryddor och bakpulver och rör
ner det i smeten.
Rör i mjölken och sist det smälta smöret.
Grädda i 200° i ca 40 min.

onsdag 12 oktober 2016

Solrosbröd LCHF

12 skivor
Ingredienser:
0,5 dl sesamfrön
1 dl rostade solroskärnor
1/2 dl kruskakli
2 msk linfrön
1 dl riven lagrad ost (västerbottensost)
4 ägg
2 tsk fiberhusk
1/2 tsk salt
1 tsk bakpulver

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Rosta solroskärnorna i het panna. Mal sesamfrön och solroskärnor i en mixer eller blender. Vispa äggen riktigt pösiga och blanda under tiden övriga ingredienser. Blanda sedan ner fröer och osten i äggen och låt stå en stund. Häll i liten bakpappersklädd form och toppa med solroskärnor. Grädda i ca 20 minuter.

ÄPPELSMULPAJ


Ingredienser:
1,5 dl råsocker
1,5 dl kokosflingor
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl
200 g kallt smör

4 st äpplen
2 msk smör
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
smör till formarna

Gör så här:
Nyp ihop råsocker, kokosflingor, havregryn, vetemjöl och smör tills det blir en smulig deg.
Sätt ugnen på 200 grader, varmluft.
Skär äpplena i klyftor och stek i smör och strösocker.
Lägg äppelblandningen i botten av en smord ugnsfast form, strö över smuldegen.
Grädda pajen gyllene i mitten av ugnen, cirka 25 minuter.

måndag 3 oktober 2016

BAKAD SÖTPOTATIS MED FETOSTKRÄM

2 port.
Ingredienser:
2 sötpotatisar

Fetaostkräm
200 g fetaost
2 dl crème fraiche
svartpeppar
gräslök

Gör så här:
Baka sötpotatisen. Beräkna 1-1 1/2 timme i 200°C.
Skär ett snitt i potatisen när den är färdig och tryck med tumme och pekfinger i botten på potatisen så att den öppnar sig.
Fetaostkräm: Mixa fetaost med crème fraiche eller gräddfil. Man kan också ta lika delar keso och fetaost och en liten skvätt matlagningsgrädde. Krydda med svartpeppar.
Lägg en klick kall kräm i varje potatis och toppa med gräslök.

lördag 1 oktober 2016

CHOKLADKAKA MED SMÖRKRÄM



Ingredienser:
Kakan:

3 ägg

3 dl strösocker

150 g smält smör

2 1/2 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

3 msk kakao

1 1/2 dl kokande vatten

Smörkräm:

150 g rumsvarmt smör

1 äggula

1 1/2 dl florsocker

Chokladtäcke:

250 g mörk blockchoklad

2 msk olja


Gör så här:

Vispa ägg och socker.
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Koka upp. Tillsätt de torra ingredienserna samtidigt som du sakta tillsätter det kokande margarinvattnet.
Grädda i en smord form med löstagbar botten i 175°, 30 minuter.
Låt svalna i kyl (kakan ska vara kall när smörkrämen lägges på annars smälter den).
Vispa ihop smörkrämen med elvisp. Bred smörkrämen över kakan och ställ kallt.
Smält chokladen och tillsätt oljan.
Pensla chokladen över smörkrämen och kakans kanter.
Lägg inte på för tjockt lager varm choklad.
Pensla istället flera lager varefter varje chokladlagret börjar stelna, annars är det lätt hänt att smörkrämen smälter.

PUFFAT RIS MED KOLA OCH JORDNÖTSSMÖR


Ingredienser:
2 dl ljus sirap
1 dl jordnötssmör
2 msk kokosolja
18-20 dl puffat ris (jag använde Rice Krispies)

Gör så här:
Ha i sirap och jordnötssmör i en stor kastrull.
Låt det koka upp och låt det småputtra i några minuter.
Tillsätt kokosoljan och låt den smälta.
Rör ihop allt så att det blandas.
Häll nu ner riset, i omgångar, rör om så att all ris är täckt med kola-blandningen.
Tryck nu ut riset i en form som är klädd med bakplåtspapper. Beroende på hur tjocka kuber du vill ha.
Låt sen stelna i rumstemperatur i några timmar innan du skär upp godiset.