måndag 28 november 2016

HAVREBOLLAR



Ingredienser:
450 g smör, rumstempererat
560 g havregryn
30 g vaniljsocker
35 g kakao
360 g florsocker

1 påse kokos, att rulla havrebollarna i

Gör så här:
Mät upp alla ingredienser med en våg och kör ner allt i köksassistenten.
Funkar även med elvisp. Låt smeten bli jämn och fin och se till att havregrynen mals ner. Låt maskinen först gå sakta tills smeten går ihop. Sedan öka hastigheten på maskinen någon minut. Skrapa ner smeten från sidorna och kör snabbt igen (1 min). Ta sedan upp smeten och forma fina bolla i önskad storlek.
Det går bra att låta smeten stå i kylen en stund innan bollarna rullas.
Rulla havrebollarna i en stor skål med kokos och lägg upp dem på ett fat. Ställ i kylen en stund innan servering.

måndag 21 november 2016

CHOKLADDOPPADE PEPPARKAKSKULOR


Ingredienser:
1 dl cashewnötter
1 dl mandlar
8 färska dadlar
1 msk kokosolja
2 msk pepparkakskrydda
1 tsk ingefära (om man gillar mycket ingefärssmak)

50 gram mörk choklad

Gör så här:

Kärna ur dadlarna.
Kör alla ingredienser i matberedare.
Rulla små bollar och ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Smält chokladen i vattenbad.
Doppa halva pepparkakskulan i chokladen. Förvara i kyl.

onsdag 9 november 2016

CITRONMARÄNGPAJ


Mördeg
Ingredienser:
120 g rumstempererat smör
60 g florsocker (1 dl)
180 g vetemjöl (3 dl)
20 g äggula (1)
100 g vit choklad, till pensling

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg. Plasta in degen och låt den vila i kylen i 20 minuter. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och klä en pajform med löstagbar kant, 22- 24 cm i diameter. Klä ända upp på kanterna, skär bort överflödig deg och nagga bottnen med en gaffel. Grädda bottnen mitt i ugnen tills den fått en fin färg, i 13–15 minuter. Låt svalna i formen. Smält den vita chokladen och pensla ett tunt lager över hela bottnen.

Citronkräm
Ingredienser:
125 g färskpressad citronsaft (11⁄4 dl)
190 g strösocker (2 dl)
125 g vatten (11⁄4 dl)
100 g vatten (1 dl)
30 g maizena majsstärkelse (1⁄2 dl)
40 g äggula (2)
40 g osaltat smör

Gör så här:

Koka upp citronsaft, socker och 125 gram vatten i en kastrull. Rör under tiden ihop 100 gram vatten, maizena och äggulor i en bunke. Rör ner den varma vätskan i bunken och blanda väl. Häll sedan tillbaka alltsammans i kastrullen och värm upp krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret i bitar och rör om tills smöret har smält. Låt svalna.

Italiensk maräng
Ingredienser:
125 g äggvita (4)
75 g vatten (3⁄4 dl)
210 g strösocker (2 1⁄2 dl)

Gör så här:
Vispa äggvitan till ett hårt skum i en bunke. Koka upp vatten och socker till 121 grader. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidigt med elvispen på maxhastighet. Fortsätt att vispa så tills marängen är ljummen.

Bred ut citronkrämen i pajskalet och låt stå i frysen i 1 timme.
Toppa med marängen och bränn av den med en gasbrännare.

tisdag 8 november 2016

TEKAKOR LCHF


6 st
Ingredienser:
3 ägg
1 dl keso
1 dl mandelmjöl
1/2 dl pofiber
1 msk fiberhusk
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 g varmluft.
Mixa keso och ägg med stavmixer.
Blanda mandelmjöl, pofiber, fiberhusk och salt.
Vispa ihop allt och låt stå i minst 5 minuter.
Klicka ut 6 bollar på bakpappersklädd plåt.
Baka i ugnen i ca 15 minuter tills tekakorna fått fin färg.

måndag 7 november 2016

ZUCCHINIPLÄTTAR


1 portion
Ingredienser:
1 zucchini
1 ägg
havssalt
svartpeppar

Gör så här:
Skölj zucchinin och riv den grovt med ett rivjärn.
Pressa ur all vätska och blanda med ägget.
Salta, peppra och rör om.
Stek till cirka 6 små plättar på medelhög värme i kokosolja.
Vänd efter någon minut och stek tills de är gyllenbruna på båda sidor.
Servera gärna med färska lingon.

torsdag 3 november 2016

DUNDERGLÖGG


Ingredienser:
5 l svagdricka, rumstempererad
5 st potatisar, skivade, skalade råa
1 paket jäst, (vanlig bakjäst)
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit ingefära, färsk (ca 5 cm)
1 st kanelstång
1-2 paket russin (2 pkt = 500 g)
2,5 kg socker

Gör så här:
Blanda allt i en 10-litershink, täck med ett plastlock eller med plastfolie som du gör små hål i.
Låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur i minst 3 veckor.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert, var noggrann med att inte få med bottensatsen.
Värm och njut - eller lagra till nästa jul!

onsdag 2 november 2016

DUMLEKAKOR


Ingredienser:
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 dl socker
4 msk kakao
en nypa socker
1 dl ljus sirap
75 g smör
7-8 dumlekolor

Gör så här:
Sätt på ugnen på 175 grader.
Smält smöret.
Blanda ihop alla dom torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt sirap och det smälta smöret.
Rör om tills allt är helt blandat.
Rulla degen till bollar, ca 7-8 stycken.
Platta till bollarna i handen och stoppa i en dumlekola.
Rulla runt degen så att kolan täcks helt.
Grädda kakorna i ugnen i ca 13-15 minuter.

tisdag 1 november 2016

KRÄMIG OXFILÉPASTA MED SKOGSCHAMPINJONER OCH TRYFFEL


20-30 minuter
3-4 portioner

Ingredienser:
200 g oxfilé
salt
1 msk neutral olja
40 g smör
1/2 gul lök, finhackad
4 skogschampinjoner, skivade
4 dl grädde
1 msk koncetrerad kalvbuljong
250-300 g färsk pasta (fettuccine eller annan sort)
1 dl parmesan, riven
svartpeppar
ev salt

Övrigt
parmesanost
10 g svart sommartryffel (finns på burk)
timjan

Gör så här:
Skär oxfilén i små, ca 1 cm-tjocka skivor. Salta. Hetta upp en stekpanna med olja (riktigt hett) och stek oxfiléskivorna hastigt i ca 30 sekunder eller tills dem får en fin stekyta (går fort).
Ta ut köttskivorna från stekpannan och lägg åt sidan.

Sänk värmen till medel och ha i smöret i samma stekpanna, låt smälta.
Ha i lök och champinjoner och låt fräsa i ca 3-5 minuter eller tills champinjonerna har blivit mjuka. Häll i grädde och kalvbuljong, låt puttra till en ganska krämig konsistens ca 3 minuter, lägg i oxfiléskivorna och ställ åt sidan.

Koka upp vatten med salt i en kastrull och koka pastan i ca 2 minuter. Häll av vattnet och lägg över pastan i såsen. Ha i parmesanosten och rör om. Smaka av med peppar och eventuellt med lite salt.

Servera i djupa tallrikar, riv över lite parmesan, hyvla över lite tryffel och garnera med timjan.