tisdag 10 oktober 2017

FRUSEN LAKRITS- OCH HALLONCHEESECAKE


Ca 10-12 bitar
Ingredienser:
Botten

6 digestivekex

6 chocolate chip cookies

1 msk strösocker

75 g smör

Fyllning
300 g färskost, Philadelphia

4 äggulor

1 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

¾ msk lakritsgranulat

1 dl hallonpuré (mixade hallon)

3 dl vispgrädde

3 äggvitor

Lakritskolasås
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk lakritspulver, (för saltlakrits tillsätt 1 tsk salmiakpulver)
svart hushållsfärg

Gör så här:
Botten:
Mixa kexen och kakorna och blanda i strösocker. Smält smöret och rör ner det i kaksmulorna. Lägg smuldegen i en rund springform, ca 20 cm i diameter med hög kant, ca 7–8 cm. Platta till degen med baksidan av en sked. Sätt in formen i frysen under tiden du gör fyllningen.

Fyllning: Vispa färskost, äggulor, strösocker och vaniljsocker till en fluffig smet tills strösockret löst sig.
Dela upp smeten i två skålar. Rör ner lakritsgranulat i den ena och hallonpuré i den andra. Vispa grädden i en skål och äggvitorna i en annan. Vänd ner hälften av grädden i lakritsfyllningen och den andra hälften i hallonfyllningen. Gör på samma sätt med den vispade äggvitan.
Häll lakritsfyllningen över smulbottnen och häll sedan försiktigt hallonfyllningen över lakritsfyllningen. Sätt tårtan i frysen i minst 6 tim.

Lakritskolasås: Koka upp sirap, strösocker, grädde och lakritsgranulat/lakritspulver. Låt det koka tills såsen börjar tjockna och tillsätt ett par droppar hushållsfärg. Låt svalna.
Ta fram tårtan ur frysen en stund innan den ska ätas (ca 10-15 min).
Garnera med lakrits­kolasås, minimaränger, godis och bär. Servera resterande vid sidan av.
(Gör saltlakritssås genom att tillsätta 1 tsk salt salmiakpulver i såsen)