onsdag 7 augusti 2019

FORMBRÖD


Ingredienser:
50 g jäst
drygt 1 msk salt
1 msk socker alt brödsirap (äts upp av jästen)
7 dl vatten
2 ägg
1 dl rapsolja
2 liter vetemjöl (rågsikt går också bra)
1 ägg till pensling, vallmofrö

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skrynkla ihop ett bakplåtsapper och lägg i en brödform.
Smula jästen i en bunke och tillsätt ägg, vatten,  socker, olja och salt.
Tillsätt mjölet tills degen går ihop och blir mjuk och elastisk (ca 10 min).
Jäs i ca 40 min, dela i två delar, som vardera delas i tre bitar, rullas och flätas. Det går bra att lägga som limpor också.
Läggs i formarna, jäs ytterligare ca 30 min.
Pensla med uppvispat ägg + vallmofrö.
Sätt in i nedre delen av ugnen i 35-40 min.
Kolla gärna med en termometer, det ska vara 97 grader så är det klart.