Ingredienser:
100 g smör
3 dl mjölk
50 g jäst
½ tsk salt
1 dl socker
1 ägg
½ tsk hjorthornsalt
10 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Mandelmassa
Grädde
Florsocker
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull.
Häll i mjölken och värm på lite tills det blir fingervarmt.
Smula jästen i en bunken och häll över mjölkblandningen.
Rör om tills jästen helt har lösts upp.
Blanda i salt, socker, ägg och hjortronsalt.
Blanda i mjölet, lite åt gången.
Blanda väl tills degen är jämn och fin och släpper från kanterna.
Låt degen jäsa i bunken övertäckt med duk i 10 minuter.
Forma till två runda kransar på två plåtar och låt jäsa under duk i 40 minuter.
När kransarna har jäst klart pensla dom med uppvispat ägg och grädde i 220 grader i ca 15 minuter.
När kransarna svalnat, skär bort ett lock runtom och gröp ur lite.
Samla allt som är urgröpt i en skål.
Riv ner mandelmassa i skålen.
Blanda urgröpet, riven mandelmassa och ett par matskedar av vispad grädde till en smet och fyll kransarna med det.
Spritsa på vispad grädde.
Sätt på ”locket” och pudra över florsocker.