torsdag 19 februari 2015
ENKLA RÅGSIKTSRUTOR
12 st
Ingredienser:
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
25 g smör, rumsvarmt
1 ½ tsk salt
2 msk ljus sirap
7–8 dl rågsikt
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Eller jäs degen under bakduk i kylskåpet under natten.
På morgonen: Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper (eller smord med smör) .
Ca 1 ½ cm tjock.
Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv.
Sätt ugnen på 220°.
Strö över lite vetemjöl och låt degrutorna jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm (20–30 min).
Grädda brödet mitt i ugnen i 16–20 min.
Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.