torsdag 19 februari 2015

ENKLA RÅGSIKTSRUTOR



12 st
Ingredienser:
25 g jäst

3 dl mjölk, fingervarm

25 g smör, rumsvarmt

1 ½ tsk salt

2 msk ljus sirap

7–8 dl rågsikt

Gör så här:


Smula ner jästen i en bunke.
Tillsätt mjölken och blanda tills jästen lösts upp.
Tillsätt smör, salt, sirap och rågsikt, lite i taget.
Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i ca 40 min.
Eller jäs degen under bakduk i kylskåpet under natten.

På morgonen: Tryck ut degen på en plåt med bakplåtspapper (eller smord med smör) .
Ca 1 ½ cm tjock.
Dela degen i ett rutmönster, 12 st, med en degskrapa eller kniv. 
Sätt ugnen på 220°.
Strö över lite vetemjöl och låt degrutorna jäsa under en bakduk medan ugnen blir varm (20–30 min).
Grädda brödet mitt i ugnen i 16–20 min.
Låt brödet svalna under bakduk på ett galler.