tisdag 7 april 2015

VIT CHOKLADCHEESECAKE MED KOLA OCH MARINERADE BJÖRNBÄR


Ingredienser:
200 g digestivekex
75 g smör
400 g Philadelphiaost
250 g kesella 10%
100 g vit choklad
1 dl strösocker
3 st ägg

TOPPING
4 dl crème fraiche
1 st vaniljstång

KOLASÅS
2,5 dl matlagningsgrädde 15%
2,5 msk sirap
2,5 msk socker

MARINERADE BJÖRNBÄR
250 g frysta björnbär
0,5 dl vatten
1 dl farinsocker
1 msk balsamvinäger

Gör så här:
Marinerade björnbär

Koka upp vatten, farinsocker och balsamvinäger i en kastrull. 

Vänd ner de frysta björnbären och stäng av värmen. 

Låt dra i lagen 10 minuter. Rör om då och då.
Ställ i kylen minst två timmar. 


Cheesecake

Värm ugnen till 175 grader. 

Mixa digestivekexen. 

Smält smöret och blanda i kexsmulorna. 

Tryck ut i rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i 10 minuter. 

Tag ut formen och sänk ugnen till 150 grader.

Smält den vita chokladen över vattenbad eller på låg värme. 

Vispa ihop philadelphiaosten, kesellan och sockret.
Rör i chokladen och äggen i philadelphiaostsmeten. 

Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt svalna. 


Toppping

Skrapa fröna ur vaniljstången och vispa ihop med crème fraichen. 

Bred toppingen på kakan. 


Kolasås

Koka upp grädden, sirapen och sockret och låt koka under omrörning i 20 minuter.
Häll över cheesecaken precis innan servering.