tisdag 7 april 2015
VIT CHOKLADCHEESECAKE MED KOLA OCH MARINERADE BJÖRNBÄR
Ingredienser:
200 g digestivekex
75 g smör
400 g Philadelphiaost
250 g kesella 10%
100 g vit choklad
1 dl strösocker
3 st ägg
TOPPING
4 dl crème fraiche
1 st vaniljstång
KOLASÅS
2,5 dl matlagningsgrädde 15%
2,5 msk sirap
2,5 msk socker
MARINERADE BJÖRNBÄR
250 g frysta björnbär
0,5 dl vatten
1 dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
Gör så här:
Marinerade björnbär
Koka upp vatten, farinsocker och balsamvinäger i en kastrull.
Vänd ner de frysta björnbären och stäng av värmen.
Låt dra i lagen 10 minuter. Rör om då och då.
Ställ i kylen minst två timmar.
Cheesecake
Värm ugnen till 175 grader.
Mixa digestivekexen.
Smält smöret och blanda i kexsmulorna.
Tryck ut i rund form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
Grädda i 10 minuter.
Tag ut formen och sänk ugnen till 150 grader.
Smält den vita chokladen över vattenbad eller på låg värme.
Vispa ihop philadelphiaosten, kesellan och sockret.
Rör i chokladen och äggen i philadelphiaostsmeten.
Häll smeten i formen och grädda i 30 minuter. Låt svalna.
Toppping
Skrapa fröna ur vaniljstången och vispa ihop med crème fraichen.
Bred toppingen på kakan.
Kolasås
Koka upp grädden, sirapen och sockret och låt koka under omrörning i 20 minuter.
Häll över cheesecaken precis innan servering.