onsdag 19 augusti 2015

HALLONPAJ MED VANILJKRÄM INUTI

Ingredienser:
Pajskal
175 g smör
4 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm
1 vaniljstång
2½ dl mjölk
1½ msk + ½ dl socker
3 äggulor
½ dl maizena

Fyllning
400 g hallon
½ dl florsocker

Gör så här:
Börja med vaniljkrämen.
Skär ett snitt i vaniljstången på längden.
Skrapa ut fröna.
Koka upp mjölk, vaniljstång och frön samt 1½ msk socker i en kastrull.
Rör ihop äggulor och resten av sockret med maizenan i en bunke.
Sila först ner 1/3 av den varma vaniljmjölken i äggblandningen och vispa den slät.
Sila sedan ner resten.
Häll tillbaka i kastrullen.
Värm under vispning tills krämen tjocknar.
Ta från värmen och ställ krämen kallt.
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda dom torra ingredienserna till skalet och rör ihop med smöret till en smulig massa.
Tryck ut 2/3 av degen i en pajform.
Förgrädda pajskalet i 10 min. (Ha folie i botten och trycker till så sjunker den inte ihop.)
Låt botten svalna lite, ha sen vaniljkrämen i botten.
Blanda försiktigt hallonen med florsocker (om du använder frysta hallon, låt dom tina lite innan) och ha på ovanpå vaniljkrämen.
Smula över resterande pajdeg ovanpå pajen.
Grädda i 20-30 minuter. Servera den gärna när den fortfarande är lite varm.