lördag 1 oktober 2016
CHOKLADKAKA MED SMÖRKRÄM
Ingredienser:
Kakan:
3 ägg
3 dl strösocker
150 g smält smör
2 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
1 1/2 dl kokande vatten
Smörkräm:
150 g rumsvarmt smör
1 äggula
1 1/2 dl florsocker
Chokladtäcke:
250 g mörk blockchoklad
2 msk olja
Gör så här:
Vispa ägg och socker.
Smält margarinet och tillsätt vattnet.
Koka upp. Tillsätt de torra ingredienserna samtidigt som du sakta tillsätter det kokande margarinvattnet.
Grädda i en smord form med löstagbar botten i 175°, 30 minuter.
Låt svalna i kyl (kakan ska vara kall när smörkrämen lägges på annars smälter den).
Vispa ihop smörkrämen med elvisp. Bred smörkrämen över kakan och ställ kallt.
Smält chokladen och tillsätt oljan.
Pensla chokladen över smörkrämen och kakans kanter.
Lägg inte på för tjockt lager varm choklad.
Pensla istället flera lager varefter varje chokladlagret börjar stelna, annars är det lätt hänt att smörkrämen smälter.