onsdag 9 augusti 2017
CHEESECAKE MED CHOKLADTRYFFEL
Ingredienser:
200 g riven mjölkchoklad
1/2 paket digestivekex
30-50 g smör
3 st äggvitor
3 st äggulor
1 dl socker
300 g philadelphiaost
1 msk vaniljsocker
4 dl grädde
Tryffel:
200 g mjölkchoklad
0,5 dl vispgrädde
3 msk smör
Topping:
Valfritt godis + choklad
Gör så här:
Börja med botten till cheesecaken, ungefär halva digestivepaketet lite drygt. Banka eller mixa det till smulor.
För att slippa disk är det smidigast att lägga kexen i en påse och banka med en brödkavel. Smält sedan smöret och rör ihop med kexen som du sedan plattar ut i en rund springform med avtagbara kanter ca 25 cm. Ställ denna svalt medan du börja med själva cheesecaken. Riv chokladen smått och ta fram tre olika skålar, dela gula och äggvita i olika skålar. Rör ihop socker, vaniljsocker och philadelphiaosten med äggulorna. Börja med att vispa äggvitan till ett hårt skum.
Vispa sedan grädden fluffig så att den bildar toppar. Sedan vänder du ner äggulesmeten i äggvitan och chokladen ner i grädden och vänder ner allt i en och samma skål som grädden. Vänd upp smeten i formen och ställ in i frysen.
Chokladtryfflen: Sjud upp grädden och smöret, bryt ner chokladen och ta bort från värmen, rör tills allt har smält och tills du fått en blank chokladtryffel.
Låt svalna något innan du lägger över den. Skulle du få någon smet över kan man göra små portionscheesecakes i mindre muffinsformar eller liknande.
Låt stå i frysen i minst 5 timmar, ta fram 20 minuter innan servering.
Toppa med godiset precis innan servering.