måndag 30 mars 2020

KANELBULLEGROTTOR


ca 20 stycken

Ingredienser:
Kakor:
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
200 g rumsvarmt, mjukt smör

Kanelbullefyllning:
50 g mjukt, rumstempererat smör
2 tsk malen kanel
0,5 dl strösocker
2 msk farinsocker (kan uteslutas)
pärlsocker att garnera med.

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader (över och undervärme). Täck en plåt med bakplåtspapper.
Börja med att göra fyllningen. Lägg alla ingredienser i en skål och rör om till en jämn, och tjock bredbar smet. Ställ åt sidan.
Lägg alla torra ingredienser i en bunke och blanda ihop.
Tärna smöret och ha i det i bunken. Arbeta ihop bara precis till det blir en deg. Det är viktigt att smöret verkligen är mjukt och rumstempererat, annars kommer degen att bli smulig.
Dela degen i 20 lika stora delar och rulla dem till jämna bollar.
Lägg varje boll på plåten, med ordentligt med mellanrum. Kakorna smälter ut i ugnen och behöver därför generöst med plats mellan varandra.
Gör en grop i mitten på varje boll. Fyll varje grop med kanelbullefyllning, dekorera med pärlsocker och grädda kanelbullegrottorna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter.
Låt kakorna svalna på plåten innan du serverar eller förvarar i en lufttät burk.