1 st rödlök
2 msk vitvinsvinäger
0,5 dl vatten
1 msk socker
0,5 tsk salt
Smör
Olja
1 st vitlöksklyfta
Salt
Basmatiris
0,5 st mango
1 st avokado
1 st morot
0,5 st gurka
Rödkål
0,5 st lime
Koriander
Räkor, lax eller kyckling
2 dl majonäs
1 msk srirachasås
Gör så här:
Skiva rödlöken tunt. Blanda vitvinsvinäger, vatten, socker och salt i en skål. Rör om och lägg rödlöken i lagen. Låt rödlöken picklas medan du lagar klart middagen.
Skala och pressa vitlöksklyftan.
Smält smör tillsammans med en skvätt olja i en kastrull på medelvärme. Tillsätt vitlök och fräs i 1-2 minuter. Häll i kallt vatten, basmatiris och en nypa salt i kastrullen. Koka upp vattnet och sänk sedan till låg värme. Låt riset sjuda i 15-20 min utan lock.
Ta kastrullen av värme och låt stå under lock tills servering.
Tina fryst avokado och mango.
Skala och strimla moroten i långa remsor.
Grovhacka gurka och rödkål.
Dela lime i klyftor.
Lägg upp riset i skålar. Toppa prydligt med picklad rödlök, avokado, mango, gurka, protein och morotsremsor i var sitt hörn. Avsluta med att ringla över srirachasås eller valfri dressing.