6 portioner
Ingredienser:
1 kg lax
800 g färsk- eller delikatesspotatis
150 g körsbärstomater
2 rödlök
1 röd paprika
3 vitlöksklyftor
1 dl oliver
1 msk torkad oregano
2 tsk chili- eller paprikapulver
Juice från 1 citron
3-4 msk olivolja
Tyrosalata– Vispad fetaost smaksatt med dill
200 g fetaost
Ca 1 dl grekisk yoghurt
0,5 citron eller 1 vitlöksklkyfta
1 msk finhackad dill, mynta eller 2 tsk torkad oregano
Olivolja
Garnering:
Färsk oregano
Citronklyftor
Salt & peppar
Gör så här:
Värm ugnen till 200°. Förkoka potatisarna ca 4 min och sila av. Hacka lök och paprika i skivor. Skala vitlöken. Lägg laxen på plåt, lägg alla grönsaker på plåten. Pressa citron över allting. Krydda med oregano, paprikapulver, salt och peppar. Avsluta med att ringla olivolja över allting och tillaga mitt i ugnen i ca 25-30 min. Gör under tiden såsen. Lägg fetaost, grekisk yoghurt, zest från en halv citron och lite juice i en mixer eller skål. Vispa eller mixa fetaosten slät. Vänd i örter och låt röran kallna i kylen en stund. Ringla olivolja över vid servering. Garnera med färsk oregano och citronklyftor och servera.