onsdag 3 juli 2024

NATTJÄSTA RÅG CIABATTA

 


Ca 8 st
Ingredienser:
6 g färsk jäst eller 3/4 tsk torrjäst
6 dl kallt vatten
2 dl durummjöl
1 dl grovt rågmjöl
2 tsk salt
Vetemjöl ca 9 1/2 dl

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Har du ingen våg så ta ca 8 ärtstora bitar av jästen. Tillsätt kallt eller fingervarmt vatten och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt durummjöl,rågmjöl och salt rör om. Tillsätt till sist vetemjöl, tillsätt lite i taget tills du fått en fin deg, degen ska vara lite klibbig men ändå bli en deg. Låt degen jäsa i bunken över natten, se till att bunken är rätt stor så det inte jäser över. Täck över med plastfolie eller om det är lock på bunken så sätt på det.
Låt degen jäsa över natten eller om du jäser över dagen ca 9-10 timmar i rumstemperatur.
När degen jäst klart, häll försiktigt upp degen på ett väl mjölat bakbord. Du ska inte knåda degen utan hantera den varsamt. Se till att bakbordet, degen och händerna har mjöl på sig så går det bra.
Vik ihop degen några gånger åt olika håll och dra sedan lätt ut degen till en plattare limpa på ca 35-40 cm. Ta lite durumvete på toppen. Dela degen i 8 bitar, doppa snittytorna i lite durumvete och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila medan ugnen går upp i 250 grader, över och undervärme.
Grädda bröden tills de fått fin färg och låter ihåligt när du knackar på dem, det tar ca 14-16 min. 
Låt bröden svalna på plåten eller galler innan du skär upp de.