Ingredienser:
Risotto
400 g kantareller
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
350 g carnaroliris (eller arborioris)
3 dl torrt vitt vin
ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
50 g smör, kallt
100 g parmesanost, riven
2 msk neutral rapsolja
salt
peppar
Topping
75 g smör
0,5 dl sötmandel, grovt hackad
1 knippe dill
Risotto
400 g kantareller
1 gul lök, finhackad
2 klyftor vitlök
4 msk olivolja
350 g carnaroliris (eller arborioris)
3 dl torrt vitt vin
ca 1,5 l buljong, höns- eller grönsaksbuljong
50 g smör, kallt
100 g parmesanost, riven
2 msk neutral rapsolja
salt
peppar
Topping
75 g smör
0,5 dl sötmandel, grovt hackad
1 knippe dill
Gör så här:
Stek kantarellerna på hög värme i rapsoljan tills den fått lite färg. Salta och peppra.
Koka upp buljong och varmhåll den.
Lägg smöret till toppingen och hackad mandel i en liten kastrull. Bryn till smöret doftar kola. Håll varmt.
Stek lök i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Lägg i riset och rör om i kastrullen i någon minut. Häll på vinet och låt absorbera in i riset.
Lägg hälften av kantarellerna i riset.
Häll på varm buljong, 1 dl åt gången. Rör konstant och häll på mer buljong allteftersom den absorberas av riset. Det är rörandet som gör risotton krämig. Fortsätt tills allt buljong är i risotton och risotton är krämig och lite lös i konsistensen, ca 20 minuter.
Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smör och parmesan och rör om.
Lägg upp risotton på tallrikar. Toppa med resterande kantareller, det brynta mandelsmöret och lite dill.