måndag 6 september 2010

KOLA- KARDEMUMMA OCH ÄPPELKAKA




Ingredienser:
1/2 dl kokos + smör till formen
2 ägg
2 1/2 dl socker
1 dl mjölk
60 g smör (smält)
2 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk kardemumma
3–4 äpplen beroende på storlek (urkärnade och klyftade)
1 tsk kanel
1 tsk socker
vispgrädde till servering

Kolasås:
1 dl vispgrädde
1/2 dl strösocker
1/2 dl ljus sirap

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smöra en rund form och bröa den med kokos.
Vispa ägg och socker vitt.
Tillsätt mjölken och det smälta smöret.
Blanda vetemjöl, bakpulver och kardemumma och blanda ner det i vätskan.
Häll smeten i formen.
Sätt äppelklyftor tätt i smeten.
Strö lite socker och kanel ovanpå och grädda i ugnen på 175° i ca 30–40 min.
Vispa ihop ingredienserna till kolasåsen i en kastrull.
Koka kraftigt i 2–3 min och låt svalna.
Ringla den ljumma såsen över kakan strax innan servering och servera med lättvispad grädde.
Lent, sött och syrligt på en och samma gång. Och underbart gott!

Källa: http://www.ellematochvin.se/?id=21683&cid=22696