8 port.
Ingredienser:
1 dl hasselnötter
1 burk hasselnötskräm (à 350 g)
4 rumsvarma ägg
1 dl kakao
100 g mjölkchoklad
250 g nougat
5 dl vispgrädde
smör och kakao till formen
Till servering
ev 4 delade passionsfrukter
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
”Bröa” botten på formen och ca 2 cm av kanten med kakao.
Hacka hasselnötterna fint.
Vispa ihop hasselnötskräm, 1 av äggen, kakao och hasselnötter.
Dela resten av äggen i gulor och vitor.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner dem i hasselnötsblandningen.
Häll smeten i formen.
Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter.
Låt svalna.
Hacka chokladen och 2⁄3 av nougaten grovt.
Smält i vattenbad. Ta från värmen. Vispa grädden löst.
Rör ner rumsvarma äggulor, en i taget, i chokladblandningen.
Vänd ner grädden, lite i taget, till en jämn mousse.
Bred ut moussen över kakan.
Ställ i frysen minst 5 timmar.
Ta ut tårtan när ytan känns fryst.
Smält resten av nougaten i vattenbad.
Ringa över smält nougat på tårtan.
Ställ tillbaka i frysen. Hit kan förberedas.
Vid servering: Ta ut tårtan 30 minuter före servering.
Servera gärna med urgröpta passionsfrukter.
Skulle nougatchokladmoussen skära sig när gulorna blandas ner kan man få den att gå ihop genom att mixa den slät med stavmixer.