Ingredienser:
Gratäng:
300-400 g strimlad lövbiff
3 msk soya
2 msk kalvfond
1 pressad vitlöksklyfta
150-200 g färska champinjoner
1 strimlad purjolök
1 hackad röd paprika
Sås:
4 dl grädde
1 msk mjöl till redning
ca 150 g ädelost
lite timjan
grovmalen svartpeppar
lite salt
Gör så här:
Börja med att strimla lövbiffen och lägga den i en stor skål tillsammans med soya, fond och pressad vitlök.
Låt den marinera där medan du förbereder grönsakerna, som ska hackas och stekas lätt i lite smör.
Fräs även svampen i lite smör, och lägg paprika, purjolök och svamp i botten på en smord ugnsfast form.
Lägg sedan den råa, marinerade lövbiffen över grönsakerna.
Såsen hälls sedan över det marinerade köttet. Till såsen börjar man med att koka upp grädden.
Häll en liten skvätt av den kalla grädden i en liten rednings-shaker och skaka den tillsammans med mjölet,
och häll sedan redningen i den varma grädden.
Smula ner ädelosten och krydda såsen med timjan, peppar och lite salt.
Låt såsen koka någon minut tills osten har smält ner i såsen.
Häll såsen över köttet som bilden visar,
och ställ in gratängen i mitten av ugnen på 225C i ca 25 minuter.
Lägg eventuellt på lite aluminiumfolie mot slutet så att inte ytan bränns.
Servera gratängen med antingen ris, potatis eller pasta.