torsdag 10 september 2015
RAW CHOKLADTRYFFELTÅRTA
ca 4 port
Ingredienser:
60 g nötter (t.ex. valnötter eller hasselnötter)
40 g dadlar
en nypa havssalt
170 g (2 st) helt mogen avocado eller fryst och tinad
40 g kokosolja
3-4 msk agavesirap
2/3 dl carobpulver eller kakao (OBS! om du använder kakao kan det behövas mer sötning)
1 krm vaniljpulver (kan uteslutas)
1 nypa havssalt (kan uteslutas)
Bär att servera med, tinade eller färska
Recept 12 port:
180 g nötter (t.ex. valnötter eller hasselnötter)
120 g dadlar
1/2 tsk salt
500 g (ca 6 st) helt mogna avocado eller fryst och tinad
120 g kokosolja
1 dl agavesirap
2,25 dl Carobpulver eller kakao (OBS! om du använder kakao kan det behövas mer sötning)
1/2-1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
1 krm havssalt (kan uteslutas)
Gör så här:
Förbered en form: Om du gör en liten sats som i receptet ovan (till ca 4 port) så behöver du en lite mindre form, skål eller talrik med tvära kanter. Gör du en större sats (normalstor tårta till ca 12 pers) använd en vanlig, mindre springform eller ugnsform.
Täck insidan av formen med plastfolie och klipp remsor av bakplåtspapper till insidan av kanterna.
Mixa nötterna i en matberedare tills de har hackats grovt.
Tillsätt dadlarna och en nypa salt och kör matberedaren tills att blandningen klumpar ihop sig lite.
Häll ut nötblandningen över botten på formen och tryck ut den jämnt.
Använda den klibbiga bottendegen till att trycka till bakplåtspappret något längs insidan av kanterna på formen så att det ligger fast.
Kör avokado, kokosolja, carobpulver (eller kakao), vaniljpulver, agavesirap och ev. lite salt i en matberedare tills att det blir en jämn smet.
Klicka i chokladsmeten i formen över nöt-bottnen och jämna till ytan.
Ställ formen i frysen om du vill att den ska stelna snabbt. Det tar ca 1-1,5 timme i frysen. Ställ den annars i kylen om den ska serveras senare.
Servera med rårörda eller färska bär.
För en sats till en större springform/kakform (ca 12 port) – tredubbla receptet.