Ingredienser:
1 mörk kavring (ca 500 g)
175 g smör
2 dl strösocker
0,5 msk malen ingefära
0,5 msk malen kanel
0,5 msk malen anis
0,5 msk malen kardemumma
Äppelkompott med rabarber
8 äpplen (ca 1 kg)
4 stjälkar rabarber, skalade
2 dl strösocker
0,5 vaniljstång, urskrapad
1 citron, rivet skal och saft
Råkräm
3 äggulor
knappt 0,5 dl strösocker
0,5 tsk vaniljsocker
2,5 dl lättvispad grädde
Gör så här:
Råkräm
Vispa äggulor, socker och vaniljsocker till råkrämen.
Rör ner den lättvispade grädden. Den håller sig i ca 2-3 dagar i kylen.
Äppelkaka
Värm ugnen till 175 grader.
Skär bort kanterna på kavringen och dela den i grova bitar.
Kör bitarna till smulor i matberedare eller smula dem för hand.
Smält 150 g smör i en stor stekpanna och stek brödsmulorna med sockret och alla kryddorna på svag värme i cirka 10 minuter.
Kärna ur äpplena och skär dem i bitar.
Skär ner rabarberna i grova bitar. Häll sockret i en kastrull tillsammans med lika mycket vatten. Tillsätt äppelbitarna, vaniljstång och rabarber. Rör om och låt småkoka mjukt och stöt till en grov kompott. Smaksätt med rivet citronskal och pressad citron.
Lägg hälften av brödsmulorna i botten på en pajform och tryck till dem lätt.
Fyll på med kompotten och täck med resten av brödsmulorna.
Skiva gärna över lite tunt med smör (25 g) på översta lagret för en saftigare kaka.
Baka i ugnen i ca 20 minuter tills den är gyllenbrun och frasig på toppen.
Servera äppelkakan ljummen med en rejäl sked av vaniljsåsen.