tisdag 28 maj 2019
KARDEMUMMABULLAR
Ingredienser:
100 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
1-2 tsk nymalen kardemumma
Ca 10 dl vetemjöl special tills degen släpper från kanterna
Fyllning:
Rumsvarmt smör
Strösocker
Nymald kardemumma
Topping:
Smält smör
Strösocker
Kardemumma
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken.
Blanda ihop jästen med smör/mjölken, mjölken ska inte vara varmare än 37 grader, ju kallare mjölk ju längre jästid detsamma gäller jästen, du behöver inte ta i 50 g jäst, jag brukar minska men då blir jästiden längre. Du kan även tillsätta smöret rumsvarmt om du önskar det. Jag gör lite olika.
Tillsätt sedan socker, salt och kardemumma.
Till sist tillsätter du mjölet. Tillsätt en större mängd mjöl först, kanske 6-7 dl sedan någon dl i taget under knådning. Degen ska vara mjuk och smidig och du ska kunna ta i den utan att det kletar.
Kör sedan degen i maskin ca 10 min.
Låt jäsa till dubbel storlek.
Kavla ut degen, bred på smör, strö över strösocker och kardemumma, ta lagom med kardemumma så det inte blir för mycket. Vik ihop degen och tvinna till bullar.
Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper eller i formar och låt jäsa igen ca 30-40 min. Denna gång använde jag aluminiumformar då får de en lite högre form.
Sätt in i ugnen ca 6-8 min på 225 grader. Tills bullarna fått en gyllene färg.
Låt svalna lite, pensla med smält smör och doppa i kardemummasockret. Kardemummasockret gör du enkelt genom att blanda ca 2 dl strösocker med 1 tsk kardemumma.