fredag 1 januari 2021

PINOCCHIOKLADDKAKA

6-8 st bitar
Ingredienser (vaniljkladdkaka):
150 g smör
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1,75 dl vetemjöl
2 ägg

Ingredienser (maräng):
2 äggvitor
1 dl strösocker
0,5 dl mandelflarn eller krossade hasselnötter (kan uteslutas)

Ingredienser (dekoration):
3 dl kylskåpskall vispgrädde
1 nypa bakpulver
250 g färska jordgubbar eller hallon
Mynta

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda samman alla ingredienser, inklusive smöret, i en bunke med försiktiga rörelser bara precis tills allt går ihop till en jämn smet.
Häll upp smeten i en form som du fodrat med bakplåtspapper.
Vispa upp äggvitorna till fasta toppar med elvisp. Tillsätt strösocker lite i taget under fortsatt vispning.
Klicka ut marängen på kladdkakan och bred ut den i ett jämnt lager.
Strö över nötter/mandlar och grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Låt kladdkakan svalna helt och hållet i minst 4 timmar, helst över natten, i kylskåpet innan du dekorerar och serverar.
Vispa upp grädden tillsammans med bakpulvret och spritsa ut eller bre ut den på kladdkakan. Toppa med färska jordgubbar och servera!