måndag 4 november 2019
DUNDERGLÖGG
6 l färdig dryck
Ingredienser:
5 l svagdricka
5 potatis, skalade skivade
50 g jäst
10 g nejlikor, hela
10 g kardemummakärnor
15 g ingefära, skalad, färsk
1 kanelstång
2,5 kg strösocker
250 g russin
Gör så här:
Blanda allt i en 10-litershink. Rör om ordentligt så sockret löser sig.
Täck med plastfolie och gör små lufthål i plasten.
Låt stå i rumstemperatur i lugn och ro minst 3 veckor. Glöggen ska inte röras.
Häll försiktigt över i en kanna eller använd en slang som hävert och häll sedan upp i väl rengjorda flaskor. Var försiktig så att inte bottensatsen med russin och kryddor följer med.
Låt stå svalt tills den ska drickas. Värm och servera med russin och skållad mandel.
Kan med fördel sparas till året efter, minst lika god efter ett års lagring.