torsdag 18 februari 2021

FISKSOPPA FRÅN PARADISET


 
4–5 port.
Ingredienser:
800 g gösfilé eller torskfilé eller 600 g laxfilé
300 g räkor (oskalad vikt)
2 medelstora gula hackade lökar
3 skivade vitlöksklyftor
1 stor morot i slantar
5 medelstora råa potatisar i små kuber
5 medelstora tomater i stora bitar
2 msk olivolja
½ kuvert (¼ g) saffran
1–2 tsk hela fänkålsfrön
2 tsk torkad timjan
1 kryddmått cayennepeppar (kan uteslutas)
1 tsk hackad färsk rosmarin
1½–2 tsk salt, gärna flingsalt
nymald vit- eller svartpeppar
1,2 liter vatten
ca 2 dl torrt vitt vin
2 fiskbuljongtärningar
3 dl mellangrädde eller 2 dl vispgrädde
bladpersilja, späd timjan

Gör så här:
Förbered gärna: Om man skär grönsakerna i förväg går det sedan fort att göra soppan.
Tomaterna behöver inte skalas men skär bort fästet och dela tomaterna i stora bitar.
till soppan: Fräs löken + vitlöken varsamt i olja i en stor kastrull eller gryta. Smaksätt med saffran, fänkålsfrö och cayennepeppar, torkad timjan och lite färsk rosmarin och rör om. Lägg ner morot, potatis och tomater. Späd med vatten och vin, lägg i buljongtärningarna och koka i 10–15 min. Hit kan man förbereda.
Skär sedan den helt benfria fisken i kuber, ca 3 cm stora. Skala räkorna.
Koka sedan upp soppan igen, nu tillsammans med grädden. Krydda med salt och peppar.
Lägg i fiskbitarna och sjud dem i soppan 3–4 min (om det är gös eller lax – tunna fiskfiléer som exempelvis spättafiléer behöver bara 1–2 min). Lägg varsamt i skalade räkor (de ska inte koka) och smaka av soppan. Toppa den med lite hackad bladpersilja och generöst med späda timjanblad. Servera med gott bröd.