torsdag 18 februari 2021

FRANSK LÖKSOPPA MED TIMJAN




4 port.

Ingredienser:
6–7 medelstora gula lökar
50 g smör
1 liter vatten 
2 dl vitt vin
2 köttbuljongtärningar eller 2 msk kalvfond
1½–2 tsk salt
lite svartpeppar
1 lagerblad
2 tsk timjan
4 st rostade brödskivor
2–3 dl riven ost

Gör så här:
Skala 6–7 medelstora gula lökar. Skär dem först i halvor och sedan i skivor. Smält 50 g smör i en gryta eller bra kastrull. Lägg i löken och låt den stekas sakta på ganska svag värme i minst  15 min. Späd med 1 liter vatten och 2 dl vitt vin. Lägg i 2 köttbuljongtärningar eller 2 msk kalvfond. Smaksätt med 1½–2 tsk salt, lite svartpeppar, 1 lagerblad och 2 tsk timjan.
Koka sakta i minst 30 minuter. Värm ugnen till 275°. Smaka av och häll soppan i 4 ugnståliga skålar. Toppa med 1 rostad brödskiva i varje skål. Strö 2–3 dl riven ost över brödet och
gratinera i ca 8 minuter. Servera.