söndag 5 november 2023

STEAK SANDWICH MED PARMESAN- & TRYFFELMAJONNÄS & KANTARELLER






INGREDIENSER:
4 skivor oxfilé eller flankstek (ca 2-3 cm höga)
4 skivor italienskt el grekiskt bondbröd (1cm tjocka)
250g kantareller
75-100g smör, att steka framförallt brödet i
2 dl hellmans majonnäs 
1/2 tsk tryffelhonung
1/2 tsk tryffelolja
3/4-1 dl riven parmesan 
salt
nymalen svartpeppar (ganska mycket)
40g pinjenötter
20g ruccola (4 små nävar)
Parmesan, att riva över

GÖR SÅ HÄR:
Salta och peppra köttet på båda sidor.
Sätt ugnen på 120 grader.
Blanda samman Tryffel- & parmesanmajonnäsen. Majonnäs, tryffelhonung, tryffelolja, riven parmesan, salt och rejält med svartpeppar. Rör ihop, smaka av och ställ i kylskåp till servering. 
Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills gyllene på medelhög värme. Rista pannan hela tiden så de ej bränns. 
Hetta upp rejält med smör i 1-2 stekpannor och stek bröden på båda sidor (i rikligt med smör), tills brödet verkligen har dragit åt sig smöret ordentligt. Stek brödet på medelhög värme tills det blir gyllene och krispigt rostat. Lägg sedan över på en plåt in i ugnen till servering.
Hetta upp en stekpanna med 2 msk rapsolja och en rejäl klick smör. Stek köttet hårt  båda sidor ca 1-1,5 min /sida tills innertemperaturen når 53 grader. Dra bort från plattan och låt vila 2-3 minuter innan det skärs upp i skivor. 
Stek kantarellerna hårt i en stekpanna med smör tills de får fin färg, salta och peppra. 
Servering: Lägg ett smörstekt bröd på en tallrik. Lägg på en rejäl klick tryffel-parmesanmajjonäs och dra ut på mackan. Skiva köttet och lägg på. Toppa med kantareller, en näve ruccola, rostade pinjenötter, och riven parmesan. Strö lite flingsalt över och dekorera med färsk timjan.