söndag 29 september 2024

ÄPPELKAKA MED TOSCATÄCKE



Ingredienser:
3 st ägg
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl mjölk
3.25 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk vaniljsocker
ca 4 st äpplen
1 tsk kanel

Toscatäcke
150 g mandelspån
100 g smör
2 msk vetemjöl
3 msk mjölk
1 dl strösocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra och täck en springform (ca 23 cm) med bakplåtspapper.
Vispa smöret och sockret och tillsätt ett ägg åt gången och vispa ihop. Vänd i mjölken och vispa ihop.
Blanda de torra ingredienserna i en skål och vänd ner med en slickepott och blanda till en jämn smet. Häll över smeten i formen.
Skala och skiva äpplena tunt. De ska täcka toppen av kakan. Pudra över kanel.
Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 30 min. Förbered toscan under tiden.
Kakan ska vara 80% gräddad när toscan ska på.
Smält smöret - vänd i resten av ingredienserna och blanda ihop.
Toppa kakan med ett jämnt lager tosca. Grädda sedan igen i ca 15-20 minuter eller tills toscan är gyllene och kakan är gräddan. Känn med en tandpetare.
Låt kakan svalna något och servera sedan.