Ingredienser:
Bottnar:
1 dl äggvita
2-3 droppar ättikssprit
2 dl socker
Kolasåsfyllning:
3 äggulor
¾ dl socker
¾ dl vispgrädde
50 g smör
50 g mörk blockchokad
Garnering:
4 dl vispgrädde
75 g vit blockchoklad
Gör så här:
Bottnar:
Mät upp äggvitan och låt den stå framme så den får rumstemperatur.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rita tre rundlar på bakpapper, 15,18 och 21 cm i diameter.
Vispa äggvitan hårt. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills massan är blank och styv. Fördela och bred ut massan i cirklarna på bakpapperet.
Sätt in bottnarna i ugnen och sänk temperaturen efter 10 minuter till 100 grader.
Bottnarna är färdiga när de känns torra och släpper papperet, efter ca 1 timme.
Låt dem gärna eftertorka i den avstängda ugnen med luckan på glänt. Låt svalna.
Fyllning:
Mät upp äggulor, socker och vispgrädde i en kastrull.
Sjud upp blandningen på svag värme tills den börjar tjockna.
Tag av från värmen och tillsätt smör eller margarin klickvis och chokladen bruten i mindre bitar.
Rör massan slät och kyl ner den i kallt vattenbad.
4 dl vispgrädde vispas. Bred ut kolasåsen på de två större marängbottnarna.
Varva bottnar och grädde med den största bottnen underst och den minsta överst.
Bred den sista grädden jämnt över hela tårtan.
Täck tårtan med riven vit blockchoklad.
Forma ev. en ros av rosa marsipan med tillhörande gröna blad att dekorera tårtan med.
Källa: http://www.bloggfamiljen.se/matplatsen/