söndag 7 januari 2018

FUSK-SURDEGSBRÖD



Till 3 mellanstora baguetter behövs:
Ingredienser:
3 ärtstora bitar jäst
3 dl ljummet vatten
1,5 tsk salt
0,25 dl vetekli
ca 7 dl (380 g) vetemjöl special

Gör så här:
Lös jästen i vattnet, och rör ner övriga ingredienser så att du får dig en lös deg.
Lägg över plastfolie och låt stå över natten.
Enligt receptet så bör degen stå i minst 5 timmar, men den klarar sig i upp till 18 timmar.
Nästa morgon - stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord.
Vik degen en gång över sig själv, så att båda sidor blir mjölade.
Dra ut degen till en rektangel, ca 15x25 cm.
Dela den i 3 lika långa delar, och mjöla snittytorna.
Vrid degen med lätt hand till 3 baguetter som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
Låt vila medan du värmer ugnen till 275C.
Innan du sätter in plåten i mitten av ugnen - spraya ugnen lite invändigt, både uppe och nere med lite vatten med hjälp av en blomspruta, det gör mycket för brödets skorpa.
Grädda bröden i 13-14 min, och låt sedan svalna på galler utan bakduk.