lördag 29 mars 2014

MANDELKLADDKAKA MED HALLONGLASYR


Ingredienser:
200 g kokt, kall potatis
2 dl mandelmjöl (ca 40 g)
1 liten förp kokta kikärter (190 g)
1/2 dl rapsolja
3 ägg
2 dl rårörsocker eller rörsocker
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
finrivet skal av 1 lime
1 msk färskpressad limejuice
färska hallon till garnering
ev vispad grädde till servering
olja till formen

Hallonglasyr
125 g frysta, tinade hallon
1 dl florsocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar), med olja.
Skala och finriv potatisen. Häll av och skölj kikärterna.
Mixa kikärter och olja till ett fint mos med stavmixer eller i matberedare.
Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt med elvisp i en bunke.
Blanda mandelmjöl och bakpulver i en annan bunke.
Blanda ner potatis, kikärtsmos, limeskal och limejuice i äggvispet. Tillsätt mandelblandningen.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.
Ta ut kakan och låt svalna i formen.
Hallonglasyr: Mixa hallonen med stavmixer eller i matberedare. Passera genom en finmaskig sil. Blanda hallonpurén med florsockret. Bred över kakan. Ställ i kylen och låt stelna något.
Garnera kakan med hallon. Servera gärna med en klick vispad grädde.

Innehåller ägg. Fri från gluten, laktos och mjölkprotein, om lämpligt tillbehör serveras.