tisdag 14 maj 2013
JORDGUBBSTÅRTA
ca 12 personer
Ingredienser:
Botten:
110 g smör
2 1/4 dl socker
1 msk sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
2 dubbeldaim (à 56 g)
smör + ströbröd till formen
Fyllning:
5 gelatinblad
1/2 + 1 liter jordgubbar
3 äggulor
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Vispa smör, socker och sirap pösigt.
Rör ner äggen. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao.
Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten.
Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
Passa på att ta av ytterkanten på formen och diska den så det inte blir ströbröd på fyllningen.
Sätt sedan tillbaka den runt kakan.
Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull.
Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen.
Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet.
Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp (gärna över natten).
Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.
Källa: http://www.matplatsen.net