Ingredienser:
50 g jäst
1 msk honung
0,5 l vatten
1 msk salt
11 dl mjöl
1 st ägg
två svarta oliver/hasselnötter till ögon
Gör så här:
Rör ut jästen med salt och honung. Tillsätt 37-gradigt vattnet och rör om.
Tillsätt mjöl tills degen blivit fin och smidig.
Lägg lite mjöl på degen och låt jäsa under bakduk i ca 20 min.
Jobba in det sista mjölet på bakbord och dela degen i 3 lika stora bitar.
Ta en av bitarna och forma den oval till kräftans huvud.
Dela en av de andra bitarna i 2 större och 4 mindre bitar.
Dessa läggs som ledare och klor ut från huvudet.
Klipp ett snitt i de större längst ut som bildar klor.
Dela den 3:e biten i 5 bitar och lägg dem lätt svängda ut från huvudet som en stjärt.
Klipp 3 jack i den sista biten. Stick in oliver/hasselnötter som ögon.
Jäs under duk 20 min. Pensla med uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter, 225 grader. Låt svalna på galler.