måndag 12 december 2016

SAFFRANSKAKA MED KANELTÄCKE


Ingredienser: 
100 g smör, rumsvarmt
2,5 dl socker
2 ägg
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0,5 g saffran, 1 pkt
3 dl filmjölk

Topping
200 g smör, rumsvarmt
1 dl råsocker
3 dl vetemjöl
2 msk kanel

Ev dekoration
2 dl florsocker
1 - 1,5 msk vatten
lingon
  
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa smör och socker krämigt.
Tillsätt äggen, vispa mellan varje ägg.
Blanda mjöl och bakpulver. Rör ner blandningen i smeten.
Tillsätt saffranet tillsammans med filmjölken i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 25 min.

Topping: Blanda smör och socker.
Blanda i vetemjöl och kanel. Toppa kakan med blandningen.
Grädda kakan ytterligare 15 minuter. Låt svalna.
Dekorera eventuellt kakan med glasyr och lingon.