4 port
Ingredienser:
ca 600 – 700g fläskfile
2 vitlöksklyftor
1/2 kruka grovklippt persilja
100 g kallt smör
1 äggula
1 msk tomatpuré
2 msk mango chutney
1 krm cayennepeppar
1/2 tsk timjan eller dragon
salt
Gör så här:
Hacka vitlöksklyftorna och persiljan och lägg i det i en matberedare. Kör runt en liten stund. Ha i det övriga ingredienserna, smör, äggula, tomatpurè, mango chutney, cayennepeppar och salt. Kör runt tills det tills du har ett kryddsmör. Ställ det kallt medan du bryner köttet.
Putsa, salta och peppra fläskfilén. Klicka i en stor klick med smör i en stekpanna och stek så hela fläskfilén får en stekyta. Sänk värmen och lägg på lock på stekpannan och låt fläskfilén eftersteka i ca 15 min. Skär lite i fläskfilén för att se att den är genomstekt. Skär upp den i ca 2-3 cm breda skivor och lägg i en ugnsfast form.
Sätt ugnen på 250 grader. Ha på kryddsmöret över fläskfilébitarna och ställ högt upp i ugnen och gratinera i ca 1 minut. Kryddsmöret ska precis börja smälta lite. Njut till t ex klyftpotatis, ugnsbakade smöriga potatisar, krossade potatisar med vitlök.