söndag 20 oktober 2019

NATTJÄST HAVREBRÖD



Ingredienser:
6 g jäst (ca 1/8 paket)
4 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
3 msk solrosolja (raps- eller matolja)
1 msk honung (flytande eller fast)
1 dl havregryn +0,5 dl till topping
8,5 dl vetemjöl special/Manitoba Cream

Gör så här:
Mät upp jästen och häll ner i en stor bakbunke.
Rör ner vatten, salt, olja, honung, havregryn och vetemjöl special, och rör med en slev tills degen är noga blandad. Degen ska vara ganska lös och kletig.
Sätt plastfolie över bunken och ställ den att jäsa över natten i rumstemperatur. (Minst 7 timmars jäsning.)

På morgonen – sätt ugnen på 250C och klä en mindre form med ett bakplåtspapper och häll ner degen i formen. Strö över 0,5 dl havregryn och klappa lite lätt med händerna på dem så de fastnar lite. När ugnen kommit upp i temperatur, ställ in brödet i mitten av ugnen i cirka 20 min tills det fått fin färg.