måndag 22 augusti 2022

LINGONRUTOR MED NOUGAT



ca 15 bitar
Ingredienser:
200 gram mjukt smör
3 dl strösocker
4 ägg
4,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
1 dl filmjölk 3%
200 g nougat 
200 g frysta lingon
ca 1 msk strösocker
ev florsocker att pudra över efter

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Låt smöret stå framme tills det blir mjukt.
Rör ihop smöret med socker så det blir poröst. Tillsätt ett ägg i taget under kraftig omrörning. 
Blanda mjöl, kardemumma, bakpulver i en skål och häll ner i smörblandningen. Häll i filmjölken och blanda allt. Häll smeten i en form ca 25 x 40 cm med bakplåtspapper i botten. 
Smält nougaten i en kastrull på låg värme. Ringla nougaten över hela kakan och tryck ner den i smeten på flera ställen med hjälp av en gaffel. Lägg över de frysta lingonen över kakan och strö ca 1 msk socker över bären.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35-40 min. Känn med sticka. Den ska ha lyft sig och fått fin färg.
Skär kakan i rutor när den svalnat och den går jättebra att frysa in med bakplåtspapper mellan lagren. Pudra gärna lite florsocker precis innan servering.