12 st
Ingredienser:
Fyllning:
2 msk smör
2 stora äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mortlad kardemumma
2 msk smör
2 stora äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mortlad kardemumma
Muffins:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron
0.5 dl citronsaft
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
Smul:
25 g rumsvarmt smör
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
Gör så här:
Fyllning: Skala, kärna ur och finhacka äpplena (ca. 1×2 cm bitar). Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt äpplen. Stek tills de blivit mjuka och tillsätt strösocker, kanel och kardemumma. Låt sjuda i ett par minuter och tag sedan av från värmen, låt stå.
Smul: Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa. Låt stå.
Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°C och ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop.
Rör ner resterande ingredienser med en slickepott.
Fördela smeten jämnt i formarna och fördela sedan äppelfyllningen över – tryck ner dem lite i smeten. Toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca. 15 min – tills de blir gyllene i färgen.