8-10 port
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
ca 2 tsk malen kanel
Toscasmet
50 g smör
0,5 dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
1,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 äpplen
ca 2 tsk malen kanel
Toscasmet
50 g smör
0,5 dl strösocker
50 g mandelspån
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och socker poröst. Rör ner mjöl och vaniljsocker och tillsätt det smälta smöret och rör till en jämn smet. Kläm fast ett bakplåtspapper i en springform, även på kanterna, och häll i smeten.
Skala och skär äpplena i klyftor och stick ner dem i smeten. Pudra kanel över och grädda sedan i ca 25 minuter.
Smält smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt puttra samman så det tjocknar lite och tillsätt mandeln.
Ta ut formen och höj värmen till 200 grader. Häll toscasmeten över kakan och bred ut. Grädda i 8–10 minuter tills toscan har fått lite färg.
Servera kakan kall eller ljummen, gärna med vispgrädde, vaniljsås eller glass.