söndag 6 december 2020

LAKRITSKOLA



Ca 40 stycken

Ingredienser:
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
0.75 dl turkisk peppar
2 tsk smör
ev. 200 g mörk choklad

Gör så här:
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en vid gryta.
Låt det koka upp under omrörning.
Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock och tills termometern visar ca 120 grader 
Det tar ca 15 minuter i en vid gryta.
Rör om då och då.

Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm.
Ställ kolan kallt att stelna.
Smält under tiden chokladen och låt den svalna
(är den för varm när man doppar kolan i så kan kolan smälta något).
Skär eller klipp kolan i bitar.

Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper.
Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.