måndag 9 juli 2012
KALLJÄSTA RÅGBULLAR
Ca 12 st
Ingredienser:
25 g jäst
4 dl kallt vatten
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk salt
3 dl grovt rågmjöl
ca 7 dl vetemjöl
1/2 dl havrekli
garnering:
ägg eller vatten (till pensling)
sesamfrön
pumpakärnor/solroskärnor
Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen löst sig, tillsätt sedan resten av vattnet, rapsolja, salt, rågmjöl, vetemjöl och havrekli.
Arbeta ihop till en smidig deg. Dela degen i ca 12 delar och forma till runda bullar.
Lägg dem på bakplåtspappersklädd plåt, täck över med bakduk och låt dem kalljäsa i kylskåp över natten.
Värm ugnen till 250 grader, tag fram plåten och låt den stå framme medan ugnen blir varm. Pensla bullarna med ägg eller vatten, strö över sesamfrön och pumpakärnor, grädda mitt i ugnen ca 10 minuter.
Källa: http://matsaklart.se/