ca 6 – 8 port
Ingredienser:
3-4 stora äpplen
3 msk strösocker
1 msk kanel
½ msk vaniljsocker
150 gram smör (rumsvarmt)
2 dl strösocker
3 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl mjölk
På toppen:
1 dl Florsocker
2 msk vatten
Pärlsocker
Gör så här:
Ställ fram smöret i god tid så det blir rumsvarmt.
Skala och skär äpplena i bitar.
Lägg i en bunke och vänd runt med socker, kanel och vaniljsocker.
Vänd runt noga och låt dom gärna få marinera en stund.
Det går bra att förbereda på morgonen och sedan baka kakan på em/kvällen.
Vispa sen smöret tillsammans med strösocker så det blir vitt och luftigt.
Tillsätt äggen, ett i tagen och vispa till en slät smet.
Vänd ner mjölet blandat med bakpulver och sist av allt mjölken.
Rör, inte vispa.
Häll smeten i en rund springform 25 cm diam klädd med bakplåtspapper.
Fördela äpplena ovanpå och häll även över vätskan från äpplena som blivit.
Grädda i 175 grader ca 40 min.
Den är som allra godast efter ett par dagar i kylskåpet.